Volba prezidenta se blíží. Co patří k nepovolené agitaci?

10. leden 2018

V pátek dvě hodiny po poledni se otevřou v celé České republice volební místnosti. Začnou historicky druhé prezidentské volby. Voliči mohou odevzdat svůj hlas v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Každý den v tomto čase uslyšíte seriál praktických informací před cestou do volební místnosti. Ve středu například o tom, že předseda volební komise dohlíží také na nepovolenou agitaci.

Před pěti lety se do druhého kola dostali Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, který nakonec vyhrál. Někteří voliči Karla Schwarzenberga měli při minulých volbách problém, když přišli do volební místnosti s plackou Volím Karla.

„Jednání, kdy má volič na sobě oblečení nebo odznáček propagující nějakého kandidáta je možné považovat za volební agitaci, která je ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí zakázaná, nicméně samotné oblečení není překážkou volebního práva,“ říká za Klára Pěknicová z ministerstva vnitra.


O úřad prezidenta se znovu uchází současný prezident Miloš Zeman. Jeho vyzyvateli je dalších osm kandidátů.

Jestli je placka nebo oblečení nepovolenou propagací musí posoudit předseda volební komise. Klára Pěknicová ještě dodává, jaký další problém se objevil při minulých prezidentských volbách.

„V případě, že se bude konat i druhé kolo volby prezidenta, tak voliči nemohou použít hlasovací lístky z kola prvního,“ upozorňuje.

autor: mkk
Spustit audio