Volit můžete i se ztracenou občankou. Stačí „rychloobčanka”, radí ministerstvo vnitra

O křesla v dolní komoře parlamentu bude už v pátek a sobotu bojovat přes sedm a půl tisíce uchazečů. Proto pro vás máme nový seriál. Budeme mluvit o tom, co musí podle zákona volič dodržet, aby jeho hlas platil. Dnes zamíříme do volební místnosti.

Ve volební místnosti musíme předložit občanský průkaz nebo cestovní pas. Pokud na poslední chvíli zjistíme, že jsme doklad ztratili nebo že už neplatí, existuje jiné řešení. Podle Kláry Pěknicové z ministerstva vnitra je možné požádat o takzvanou rychloobčanku.

„Lidé o ni mohou požádat na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností. Pokud o ni požádáme v místě trvalého bydliště, vyrobí vám ji na počkání - potřebujete vyplněnou žádost, dvě pasové fotografie a další průkaz totožnosti, ideálně rodný list,” říká.

Komise může přijít i k vám domů


Volit můžou občané České republiky, kterým bylo nejpozději druhý den voleb (tedy 21. října) 18 let. V zahraničí můžou čeští občané hlasovat na zastupitelském nebo konzulárním úřadě. Buď už jsou v takzvaném zvláštním seznamu voličů, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, nebo budou potřebovat voličský průkaz.

Volit musíme za plentou. Jinak to podle zákona nejde, vysvětluje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová: „Hlasovací lístek musí být vložen do úřední obálky, která je voliči vydána v hlasovací místnosti.”

Musíme také volit osobně a sami. Ani děti by podle zákona neměly chodit s rodiči za plentu nebo vhazovat do urny hlas za rodiče.

A jaké možnosti mají handicapovaní voliči? „Pokud volič nemůže upravit hlasovací lístek sám, může s ním za plentu jiná osoba a může mu pomoci. Pomáhat mu ale nesmí člen volební komise,” popisuje Klára Pěknicová.

Volič také může z vážných důvodů (hlavně zdravotních) požádat komisi, aby za ním přišla domů, říká Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra: „Komise vyšle dva členy s přenosnou volební urnou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Telefonní číslo do každé volební místnosti je na stránkách obce.”

autor: lej
Spustit audio