Vraždu vidělo přes 300 tisíc lidí na Facebooku. Proč se potřebovali dívat?

26. duben 2017

Sociální sítě šokoval případ thajského otce, který sdílel na Facebooku vraždu svého dítěte. Sám se poté oběsil. Dvě videa, která přitom natočil, byla dostupná ještě následujících 24 hodin, než byla odstraněna. Do té doby je vidělo přes tři sta tisíc lidí.

Podle psychologa Jana Kulhánka jsme otupělí a s různým projevem násilí se v médiích, filmu i zprávách setkáváme tak často, že to vnímáme jinak. „Je to bezpečný strach, který u toho můžeme zažívat,“ popisuje psycholog. Připomíná také, že ve středověku byly veřejné popravy, na které se scházelo velké množství lidí.


Má to zvláštní, vzrušující přitažlivost, která nezapadá do našich kulturních hodnot a naší představy o lidství.psycholog Jan Kulhánek

Vražda i sebevražda může obsahovat informaci, kterou vrah vyjadřuje světu a sociální sítě jsou velmi dostupné. „Někdo někoho zabíjí s tím, že chce světu říct, že svět je špatný, že se zlobí. Je to bizarní a nemocné chování,“ vysvětluje Kulhánek.

Thajec zabil jedenáctiměsíční dceru a vraždu vysílal na Facebooku. Tento měsíc už jde o druhý případ vraždy zveřejněné na této sociální síti. Minulý týden muž v americkém Ohiu umístil na Facebook video zachycující vraždu důchodce. V minulosti se na Facebooku také objevilo několik živě přenášených záznamů znásilnění.


Muž podle thajské policie trpěl paranoiou, že ho žena nemiluje a chce ho opustit. Manželka s ním žila bez problémů několik let, ale v poslední době se údajně choval násilnicky.

Videa pro ostatní mohou působit návodně. Podle Kulhánka je to sociálně-patologické jednání, které je nakažlivé a může působit návodně. Stejně ale podle něj mohou působit i detektivky a filmy, které obsahují podobný scénář. „Pokud to v hlavě budete mít dostatečně v nepořádku, pak můžete sáhnout po scénáři, který už někde vidíte. Je to odvrácená strana svobodného internetu,“ vysvětluje Kulhánek.

Společnost Facebook videa stáhla až o den později po výzvě thajských úřadů a vyjádřila soustrast matce dítěte. Thajská vláda ohlásila, že proti firmě nepodnikne žádné kroky, protože spolupracovala s úřady a jde pouze o poskytovatele služby. Mluvčí Facebooku uvedl, že pro podobná videa není na sociální síti místo.

autoři: tpa , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio