Všude samý prach? Řekni mi, jak se u tebe práší, a já ti povím, jak žiješ

28. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Jak moc se u vás doma práší? Složení domácího prachu, především toho uloženého hluboko v ohybech nábytku nebo kobercích, může říct mnohé o historii našeho života a obydlí.

Složení prachu ovlivňuje řada faktorů. Mezi ně patří především klima, roční období, okolí a stáří domu, větrání, topení, kvalita nábytku a koberců. Dále pak počet lidí a zvířat v domácnosti, jejich aktivity jako vaření nebo kouření, frekvence a návyky při úklidu.

Vnějšími zdroji domácího prachu jsou atmosférický prach, částečky z okolních staveb, dopravy nebo například těžby. Část nečistot přinášíme na podrážkách bot. Většina domácího prachu však vzniká životem uvnitř obydlí.


Věděli jste…
… že profesionální úklid rozlišuje čtyři základní barvy úklidových pomůcek? Modrá slouží pro obytné prostory, zelená pro kuchyně, žlutá pro koupelny a červená pro toalety a pisoáry. Toto barevné rozlišení se uznává napříč Evropou.

Prach je především tvořen odpadlými kožními buňkami obyvatel domácnosti a chlupy jejich domácích mazlíčků. Na jeho složení se podílejí i zbytky jídla, popel z cigaret, zbytky vláken z oblečení a koberců, pyl z rostlin či plísně.

Organická část prachu představuje stravu pro domácí roztoče, kteří vylučují enzymy pro trávení prachových částic. Tyto enzymy, společně s výkaly roztočů, tvoří další významnou složku prachu, která u mnoha lidí vyvolává alergickou reakci.

autor: ČRo
Spustit audio