Vyděračský vir útočí i v Česku. Pokud nezaplatíte, můžete přijít o data v počítači

Do desítek počítačů v Česku se podle Lidových novin dostal vyděračský vir Locky. Jedná se o nebezpečný program, který po proniknutí do počítače zašifruje data a za jejich odblokování požaduje nemalé peníze, až 10 tisíc korun. Denně prý takto po celém světě nakazí zhruba 90 tisíc počítačů.

Locky patří do skupiny škodlivých virů, kterým se říká ransomware, od anglického slova ransom, česky výkupné. „Konkrétně tento vir se šíří e-mailem, ve kterém je napsáno, že máte něco udělat. Obvykle jde o rychlou zprávu, kterou si musíte rychle přečíst, jinak přijde exekutor nebo zaplatíte pokutu,“ vysvětluje Petr Krčmář z Root.cz.

„Uživatel je pod tlakem vmanipulován do něčeho, co by jinak neudělal, třeba do otevření přílohy. Ta zařídí stažení viru z nějakého serveru, virus nainstaluje a neštěstí je dokonáno,“ dodává. Na pozadí pak dojde k zašifrování prakticky všech souborů. Poté se objeví instrukce, co dělat a jak zaplatit.

Čtěte také

Pokud nezálohujete, přijdete o data, varuje odborník

Tvůrci těchto virů si údajně přijdou na velké peníze, dokonce na několik stovek milionů dolarů ročně. Podle slov Petra Krčmáře mívají v první fázi náskok útočníci. Nezbývá tedy nic jiného než zaplatit. „Později se ale objeví způsob, jak data odemknout, specializovaný software, který je schopný pomocí chyby v šifrování nebo v ukládání klíčů situaci vyřešit. Pokud zálohy nemáte, přijdete o data,“ varuje.

Locky se tedy šíří v přílohách podvodných e-mailů, ale údajně i prostřednictvím hacknutých internetových stránek. Petr Krčmář proto zdůrazňuje nutnost aktualizovat antivirové programy, operační systém, prohlížeč i veškerý další software, včetně čtečky PDF.

„Spousta odkazů vede na podivné weby a uživatelé pod vidinou například stažení filmu navštíví stránku. Stává se ale, že dojde k napadení běžného webu a odtud se vir šíří,“ varuje.

autoři: lov , šše , pkr
Spustit audio