Výherce soutěže Radiožurnálu učil vařit kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký

24. listopad 2017

Pět párů výherců učil vařit v Národním zemědělském muzeu Kuchař roku Jan Horký, který je zároveň i kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů. Za odpoledne se dozvěděli, jak uvařit tříchodové menu.

Jan Horký se letos v říjnu stal už podruhé v kariéře Kuchařem roku. „Porotu jsem oslovil hlavně borůvkovým dezertem, tento recept bych si klidně vytetovat nechal," řekl čerstvý držitel titulu Kuchař roku Jan Horký v rozhovoru pro Radiožurnál (více čtěte zde).

V kuchyni Národního zemědělského muzea (NZM) ukázal výhercům soutěže Radiožurnálu, jak připravit tříchodové menu. V první části příprav bylo nutné se například naučit dokonale krájet lososa na tenké plátky. "Dejte si pozor na palec, i když jako kuchař ho moc nepotřebuju," žertoval s přítomnými horký, když vykládal frekventantům svého kurzu o divokém lososovi v máslovém těstě s marinovanou cibulkou ve vinném octu a se žloutkovou omáčkou. Dalším chodem pak byl jelení hřbet "sous vide" s hráškovým a karotkovým krémem a omáčkou z tučných kachních jater. na závěr pak přišel na řadu dezert - nugátový mousse s borůvkovou zmrzlinou a marinovaným ovocem.

Jan Horký je z kuchařů, kteří mají rádi domácí suroviny, ale zároveň s nimi úspěšně experimentují. "Lidem, kterří by chtěli začít s kulinářskými experimenty doporučuji, aby si zažili dobrodružství a radost z vaření na nějaký kuchařském kurzu,” směje se Horký.

Přestože rád vaří z „obyčejných” surovin, označuje svou kuchyni za extravagantní. „Používat neznámé suroviny je jednoduché. Protože je nikdo nezná, není pak tolik důležité, jak je připravíte. Já naopak vezmu obyčejné borůvky, a když je člověk dostane na talíř, přemýšlí, jak jsem je vyrobil, musí je prozkoumat…”

Přítomní Horkému doslova viseli na rtech a soustředěně pracovali, aby pozvedli své kulinářské umění. Podobné kurzy jsou nově i součástí nově otevřené expozice Gastronomie v NZM. Odehrávají se v tréninkovém gastrostudiu, které slouží špičkovým kuchařům z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, aby mohli trénovat na mezinárodní klání, kam vyjíždějí pod hlavičkou národního týmu. A právě Jan Horký je kapitánem tohoto týmu. "Podobné kurzy tu nabízíme i široké veřejnosti," dodal manažér družstva kuchařů Tomáš Popp.

autor: Radiožurnál
Spustit audio