Vylodění v Normandii na vlnách BBC: Všude kolem mne přistávají výsadkáři! hlásil reportér

28. květen 2014

„Když chcete vidět válku v přímém přenosu, zapněte si CNN,“ platí od první války v zálivu v 90. letech minulého století. Referování o dřívějších konfliktech ale bylo mnohem složitější. Informování o druhé světové válce přispělo významně ke skvělé reputaci britské BBC.

O spojeneckém vylodění v Normandii, kterému na Radiožurnálu věnujeme desetidílný seriál, se svět dozvěděl právě z jejího rozhlasového vysílání. Pojďte se spolu s námi vrátit ve zvuku o 70 let zpátky!

„Když jsem neměl službu, byl jsem doslova přilepený k rozhlasovému přijímači! Snažili jsme se opatřit informace, kde se jen dalo, a BBC byla tím nejlepším zdrojem. Lidé si dělali starosti o britské vojáky, kteří vyrazili do Francie. Zajímalo nás všechny, jestli vylodění bylo úspěšné,“ vzpomíná válečný veterán Peter Messingham.

Čtěte také

Válečné zpravodajství plodilo už ve čtyřicátých letech rozhlasové celebrity. Mezi ně rozhodně patřil hlasatel John Snagge, který miliónům lidí na vlnách BBC zvěstoval invazi do Francie… O 10 let později to byl znovu Snagge, kdo na BBC přečetl i první televizní zprávy.

Reportéři na bojišti

Velkým pojmem byl u britských posluchačů taky Richard Dimbleby, považovaný právem za jedničku mezi válečnými zpravodaji BBC. Ten referoval už o porážce Britských expedičních sil ve Francii v roce 1940, o bitvě u El-Alamejnu a pochopitelně byl proklatě blízko u invaze do Francie.

Dramaticky referoval o startu letadel s britskými výsadkáři z jednoho z ostrovních letišť. Jeho jméno se posluchači nedozvěděli – cenzura už tehdy odváděla dobrou práci!

Čtěte také

Vylodění v Normandii bylo jedním z prvních příkladů dnes běžného postupu přidělení reportéra přímo k bojové jednotce. Tehdejší kolegové s sebou místo satelitních telefonů táhli klece s poštovními holuby. Aby svým zpravodajům ulehčili práci v terénu, vyvinuli technici BBC nové nahrávací zařízení pojmenované „midget“. Silně připomínalo gramofon a jehlou zaznamenávalo reportérovy postřehy na velké desky.

„Zdravím všechny, tady je Alan Melville! Mluvím z vyloďovací pláže západně od malé vesničky Ouistreham. Všude kolem mě přistávají výsadkáři. Letadla přilétají od moře a shazují vojáky na červeno-bílo-modrých padácích. Je to ta nejkrásnější věc, kterou jsme viděli za posledních mnoho hodin! Doslova prší z nebe, pro to není jiný výraz!“

autoři: Jiří Hošek , jšm
Spustit audio