VYZKOUŠEJTE: Takovéhle sýrové špecle vaří vynikající český kuchař

31. leden 2015

Sýrové špecle doma připravíte s trochou zručnosti za deset minut – podobně, jak to umí Robert Okál, šéfkuchař z Ostravy, který v rakouském Oberstdorfu žije a vaří už několik let. Musel se naučit i místní speciality, příliš těžké to ale pro něj nebylo.

Hrnec s horkou vodou je pro výrobu špeclí připravený, zbývá jenom připravit těsto. Pro dvě porce spotřebuje Robert Okál šest vajíček, které osolí, přidá do nich polohrubou mouku a připraví řídké nudlové těsto, které hněte rukou. „Když jsem ve škole míchal těsto, tak mně vždycky pan mistr říkal, od čeho mám ruce,“ říká.

Struhadlem, kterému se v Německu říká hoblík, pasíruje polořídké těsto do horké vody. „Špecle vyplavou nahoru, přecedí se do mísy, přidá se sýr, který vše krásně spojí a udělá se taková sýrová kaše,“ vysvětluje.

Přidá trochu zeleninového vývaru, do druhého kastrůlku nechá na máslíčku zhnědnout cibuli. „Na másle je cibulka taková sladká,“ upozorňuje. Cibulku dá ke špeclím na talíř a na závěr vše ozdobí trochou pažity nebo mrkvičkou.

autor: Pavel Polák
Spustit audio