Vzácný měsíční prach jde do dražby. Odhadovaná cena: až 90 milionů korun

20. červenec 2017

Americká vesmírná agentura NASA dokázala přesně vypočítat bezpečné přistání člověka na Měsíci. Pak si ale nedokázala ohlídat své vesmírné vzorky. A tak v červenci roku 2017 mimořádně vzácný měsíční prach skončil ve veřejné dražbě.

Když Neil Armstrong v roce 1969 jako vůbec první člověk přistál na Měsíci, vzal si z povrchu i měsíční prach, který ve čtvrtek bude na prodej spolu s dalšími předměty spojenými s dobýváním vesmíru člověkem.

Bohatí zájemci si tak mohou koupit například letový plán mise Apollo 11 nebo zápisky ruského kosmonauta Jurije Gagarina z první cesty člověka do vesmíru.

Zdaleka největším tahákem je ale balíček, jehož cena se odhaduje na 2 až 4 miliony dolarů, tedy 45 až 90 milionů korun. Jde o vesmírný prach, který z povrchu Měsíce při prvním přistání sebral Neil Armstrong.

Balíček nejprve NASA zabavila

Vzácný balíček se do dražby dostal vlastně omylem. Na federální on-line aukci ho před dvěma lety koupila chicagská právnička Nancy Lee Carlsonová jako balíček vesmírných vzorků. Přišel ji na 995 dolarů.

Paní Carlsonová chtěla ověřit, co v balíčku skutečně je, a poslala ho do NASA. Agentura potvrdila, že prach je autentický, ale zabavila ho jako majetek federální vlády.

Právnička Carlsonová si ale na postup úřadů stěžovala u soudu a ten letos v únoru rozhodl v její prospěch. Výtěžek čtvrteční aukce půjde na dobročinnost.

autoři: als , znk
Spustit audio