Vzpomenete si na první výběr z bankomatu? Bál jsem se, přiznává pamětník

Bankomaty dnes bereme jako samozřejmost a jen v Česku jich funguje více než čtyři a půl tisíce. Ještě před 25 lety tu však nebyl žádný. Na západ od nás přitom lidé používali bankomaty už 29 let. Za železnou oponu a do socialistického Československa se první bankomaty dostaly až na jaře 1989. A lidé se k novince stavěli poměrně rezervovaně.

Vložíme kartu, zadáme PIN a bankomat nám poslušně vysází peníze. Takový přepych známe teprve od roku 1989. O prvním bankomatu v Československu informovala ČTK 26. dubna 1989.

„Moje první zkušenost s bankomatem byla problematická. Když se bankomaty objevily, bál jsem se jich. Nebyl jsem technicky málo zdatný, ale obával jsem se, že mi to vezme kartu a nevydá peníze,“ vzpomíná Marián Sluka na první bankomat, který stál v Bratislavě.

„Do té doby jsem chodil k přepážce, každé ráno po výplatě. Vybral jsem si celý obnos a byl jsem rád, že ho mám tímto způsobem pod kontrolou. Až později jsem se odhodlal, řídil jsem se podle návodu a bez problémů vytáhl peníze z bankomatu,“ popisuje.

Bankomat? To není jen mašinka na vydávání peněz

Také platební karty přišly na československý trh se zpožděním. První vydala v roce 1988 Živnostenská banka k tuzexovému účtu.

„V 80. letech byly karty záležitostí několika málo vyvolených, kteří cestovali do zahraničí. V 90. letech nastal boom, kdy banky začaly zavádět bankomaty a karty byly ideálním nástrojem k jejich výběru. Dnes má v průměru každý Čech jednu kartu. V České republice máme 10 miliónů karet,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku.

Čtěte také

Bankomat toho dnes už umí mnohem víc než jen vydávat peníze – dobíjí mobilní telefony, informuje o zůstatku na účtu, přijímá peníze. A také platební karty se za uplynulých 25 let výrazně zdokonalily.

Češi jsou prý přeborníci

„Čipová technologie snížila riziko zneužití karty na minimum. Máme dnes i bezkontaktní karty, které jsou výhodné v tom, že nemusíte mít jen plastikovou kartu v peněžence, ale můžete si ji jednoduše nalepit třeba na mobil. I v tom jsou Češi přeborníci, protože si tuto možnost velmi rychle oblíbili a využívají ji,“ popisuje Miroslav Lukeš.

Bankomat byl zařazen mezi stovku nejvýznamnějších vynálezů 20. století a mezi bankovními službami zůstane nejméně tak dlouho, dokud budou existovat papírové peníze.

autor: jas
Spustit audio