Vzpomínání na období od premiéry poslední hry Divadla Járy Cimrmana už není tak veselé

30. září 2016

Poslední hra Divadla Járy Cimrmana autorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka České nebe měla premiéru 28. října 2008. Co soubor od té doby potkalo? To připomíná předposlední díl Zvukové kroniky Vladimíra Kroce.

Jubilejní rok 2016 začal osmdesátinami Zdeňka Svěráka, které oslavil na Den učitelů. „Pro každého jsou kulatiny předěl. Padesátiny jsem prožíval hrozně, myslel jsem, že to je práh stáří. No a u těch osmdesátin jsem si naordinoval, že se naučím radovat se z věku…,“ říká.

Další vzpomínání na období od premiéry Českého nebe, poslední hry Divadla Járy Cimrmana, bude neveselé. Před šesti lety, dne 6. června, zemřel režisér, scenárista a herec Ladislav Smoljak.

„Láďa byl racionální matematik, který nás korigoval,“ vzpomíná Petr Brukner. A Václav Kotek dodává: „Museli jsme některé jeho role přeobsadit, protože Zdeněk Svěrák 20 představení za měsíc samozřejmě neutáhne.“ A Genadij Ruměna doplňuje: „Teď máme vlastně jenom Zdeňka, takže se musí hlídat, aby těch představení neměl moc a mohl se věnovat i ostatním věcem, kterých má dost.“

„Když řeším nějaké otázky v divadle, tak si vždycky kladu otázku, co by tomu řekl, a snažím se to udělat v souladu s jeho názorem, který tuším,“ vzpomíná na Ladislava Smoljaka Zdeněk Svěrák.

O osm měsíců později odešel herec a dirigent Pavel Vondruška. „To byly rány. Pavel Vondruška odcházel zvolna, ale i to volné odcházení je smutné, pozorovali jsme, jak se mu paměť zhoršuje a zhoršuje… Nejdéle zůstal u role dirigenta v Cimrmanu v říši hudby,“ říká Zdeněk Svěrák.

Shodou okolností jsme se Zdeňkem Svěrákem a Bořivojem Pencem měli společnou cestu do Tanvaldu a Příchovic 11. června, v den třetího výročí smrti herce Jana Kašpara. „To byl velký mužský, už proto, že překonal úraz, životní změnu, že se živého neposedy stal vozíčkár. S jakou elegancí se vpravil do nového osudu, to nepřestanu nikdy obdivovat,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

Jana Kašpara potkal i herec Miroslav Táborský. „Progresivní nemoc, která Honzu zabila, trvala krátce. Přijel jsem na představení, Honzu přivezli na vozíčku úplně bílého…Představení zahrál velice dobře, říkal jsem si, že tam je herec, který nemůže chodit, má kyslíkový přístroj, a přitom hraje a diváci se řehtají a on sám je šťastný. To jsem netušil, že za týden nebude mezi námi,“ vzpomíná.

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe

„On sám říkal, že ho ten jeho úraz charakterově polepšil. Říkal: Zdeňku, já bych byl blbec, nebyl bych takový, jaký jsem teď, kdybych byl zdravý,“ dodává Zdeněk Svěrák.

Loni v červenci zemřel v kalifornské Santa Aně někdejší člen souboru Oldřich Unger. „Nikdy se sem nechtěl vrátit, ani na naše výročí. Olda nechtěl, jenom jeho žena Ivanka zůstala s divadlem v osobním spojení,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák.

autor: vlk
Spustit audio