Z českého pohledu kuriózní případ. Vlak vyrazil o dvacet sekund dřív, japonské dráhy se omluvily

16. listopad 2017

Každá vteřina se počítá. To je heslo, kterým se řídí v Japonsku. A že to myslí vážně, potvrzují i tamní dráhy. Omluvily se totiž, když jejich vlak odjel o dvacet sekund dřív, než původně měl.

K případu, který mohou Češi hodnotit jako kuriózní, došlo v úterý. Když ze širšího centra Tokya vyjížděl vlak, ukazovaly hodiny na nástupišti 9:43 a 40 vteřin. Vlak měl přitom odjíždět až o dvacet sekund později.

Vedení japonských drah následně připustilo, že třetina minuty není příliš velká odchylka, pak se ale omluvilo a zdůraznilo, že přece jen někteří cestující nemuseli kvůli dřívějšímu odjezdu vlak stihnout.

A na situaci podle nich nic nemění ani fakt, že další vlak stejným směrem jel za čtyři minuty. Kdyby se totiž střetlo několik zpoždění najednou, mohlo by to podle japonských drah znamenat už třeba čtvrthodinové zpoždění.

Že je pro Japonce i několikasekundová odchylka zásadní, potvrzuje i japonská novinářka Yoko Mito. „Všechno, co je přes minutu, už je pozdě,” prohlásila v dokumentu televize Discovery.

Japonci jsou skutečně zvyklí na maximální přesnost. Někteří si dokonce podle času na nádraží nařizují hodinky.

autor: bal
Spustit audio