Z českých dálnic zmizí billboardy. Je to vyvlastnění, protestují provozovatelé reklamy

28. srpen 2017

Až tři tisícovky billboardů mají postupně zmizet z okolí tuzemských dálnic a silnic prvních tříd. 1. září totiž končí přechodné období, které dávalo provozovatelům venkovních poutačů výjimku.

Od pátku začne platit nařízení, podle kterého nesmí stát billboard blíž než 250 metrů od dálnice, u silnic prvních tříd je pak nejmenší možná vzdálenost 50 metrů. Svaz provozovatelů venkovní reklamy s plošným zákazem nesouhlasí, je ale přesvědčený, že jeho členové budou zákon dodržovat.

Prezident svazu Marek Pavlas poslal Radiožurnálu mail, ve kterém odstraňování billboardů považuje za omezování svobody podnikání, krok, který je v rozporu se zdravým rozumem a rovná se vyvlastnění, protože provozovatelé za reklamní plochy platí nájem.

Podle reportérů Radiožurnálu je nejvíc billboardů na výpadovkách z měst. Na ty se ale nový zákon nevztahuje. „Na výpadovkách reklamní poutače regulují obce, tam nejsou v pravomoci ministerstva dopravy,” říká ministr dopravy Dan Ťok.

„Předpokládám, že provozovatelé reklamy budou billboardy sami odstraňovat - tak, jak jim ukládá zákon. Pokud ne, billboardy do patnácti dnů zakryjeme a pak je odstraníme na náklady provozovatele,” upozorňuje Ťok.

Jak dodává, u 90 procent billboardů je jejich vlastník známý, s vymáháním by proto neměl být problém. Zbytek nákladů by pak šel na vrub státu.

Zákony se mají dodržovat, debata je nadbytečná, říká ministr

Provozovatelé venkovní reklamy se netají tím, že mají v plánu se s Českem kvůli zákazu soudit. „Je to absurdní. To, že se mají odstranit reklamy, víme pět let. Jestliže se provozovatelé chtěli soudit, proč to neudělali už v době, kdy poslanci tento zákon schválili? Měli by na to pět let. Myslím, že dnes jde jen o nátlak na veřejnost,” soudí ministr.

Mezi argumenty provozovatelů patří třeba námitka, že není vyčíslené, jak odstranění billboardů pomůže k větší bezpečnosti na silnicích.

„Vše, co odvádí pozornost řidiče od řízení, je škodlivé. Jsem přesvědčen, že to určitě pomůže, zároveň věřím, že se zákony mají dodržovat. Je-li v zákoně, že reklamy u silnic být nemají, přijde mi současná debata nadbytečná,” uzavírá Ťok.

autoři: als , mkk
Spustit audio