Z monopolní legendy na čtyřprocentní okraj. Internet Explorer slaví 22 let

16. srpen 2017

Svět si připomíná výročí vzniku prohlížeče Internet Explorer. Právě ten se pro mnoho lidí stal prvním průvodcem při brouzdání po virtuálním světě. ve středu je to přesně dvaadvacet let od chvíle, kdy Microsoft spustil jeho první verzi.

S jeho první verzí přišel Microsoft v roce 1995. Potenciál internetu ze začátku podcenila jak firma Microsoft, tak i telekomunikační operátoři.

„Microsoft si pořídil zdrojové kódy a podklady z prohlížeče, který se jmenoval SpyGlass Mosaic. To ani nebyl jejich původní prohlížeč a oni neměli příliš mnoho zkušeností,“ vysvětluje internetový analytik Daniel Dočekal.

Vývoj Exploreru byl ale rychlý a ještě ve stejném roce přišla společnost s druhou verzí. O necelý rok později i s třetí. Právě ta přinesla nové logo, kterým je dodnes používané modré éčko. "Čtvrtá generace pak přišla v době, kdy začínal opravdový boom webu," připomíná Dočekal.


Internet Explorer tehdy využil toho, že konkurence byla ve vývoji pomalejší. Microsoft totiž ve své době ovládal většinu počítačového světa. A na to si u evropských i amerických antimonopolních úřadů stěžovaly konkurenční firmy.

Podle IT analytika Petra Koubského ale právě politika Microsoftu napomohla rozvoji trhu s prohlížeči i samotného internetu. „Jistě se dá mluvit o tlaku na ostatní výrobce, aby technicky Microsoft zkusily předběhnout, což se jim vesměs nakonec povedlo," říká Koubský.

Internet Explorer začaly postupně vytlačovat jiné prohlížeče. Dnes je nejpoužívanější verzí Google Chrome a Internet Explorer ustoupil na druhou kolej. Dočekal uvedl, že podle některých statistik má jen čtyřprocentní podíl. V současnosti se tak stává spíše raritou.

Chytrý glukometr umí poslat data na internet. Čeští studenti uspěli za oceánem
Každá pátá domácnost už má televizor připojený k internetu, vede sledování videa
Dánští studenti vymysleli telefon, se kterým se dovoláte na internet

autor: kkr
Spustit audio