Z Nizozemska si nemusíte vozit jenom dřeváky. V hospodě na ostrově Texel jsou k dostání i dárky z vetešnictví

16. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Radiožurnál dnes naposledy cestuje po Nizozemsku. Reportér Vojtěch Berger na kole došlapal na konec své trasy. Zastavilo ho šplouchání moře a jedna hospodská, která mu řekla, že se nemusel trmácet tak daleko. Stačilo prý přijet rovnou k ní na ostrov a měl by tam celou zemi jako na dlani.

Zní to neuvěřitelně, ale Nizozemsku si budu pamatovat podle té poslední části cesty jako zemi, kde jsem šlapal do kopce. To proto, že končím v přístavním městě Den Helder, kam se nedá dostat jinak než přes přímořské duny.

K vidění toho ale moc nebylo, a tak se vydávám trajektem na nejbližší ostrov Texel. Ani tady na ostrově ve vesnici, která je nejblíže přístavu, se toho dlouho moc nedělo, dokud v roce 2008 neotevřeli na náměstíčku hospodu, která se stala záhy hitem. Dneska mají pořád plno.

Hospůdka má i druhé patro, kde je spousta krámů, vypadá to jako na nějako trochu uklizenější půdě. Janine nebavilo, jak se všude po Nizozemsku prodávají ty samé suvenýry, a řekla si, že sem přinese různou veteš a bude ji prodávat.

Poslechněte si celou reportáž z ostrova Texel.

autor: vob
Spustit audio