Z obalů potravin se nově dozvíme jejich výživové hodnoty. „Je hrůza, že jsme tak dlouho čekali,“ říká Kateřina Cajthamlová

13. prosinec 2016

Kolik kalorií, tuků a soli má vaše oblíbená bageta, sýr nebo sušenka? Ode dneška byste to měli vyčíst podrobně z obalů potravin. Výrobci musí v nutričních tabulkách nově uvádět sedm výživových hodnot, které zákazníkovi napoví, jak kvalitní jídlo si kupuje.

Tabulky s nutričními hodnotami potravin požaduje Evropská unie. Kromě toho, kolik energie daná potravina obsahuje, by se lidé měli nově dozvědět, kolik má bílkovin, nasycených a nenasycených tuků, sacharidů, jednoduchých cukrů a také soli.

Výrobci potravin měli na změnu obalů pět let. I tak to podle mluvčí potravinářské komory Dany Večeřové znamená náklady navíc. „Náklady na stanovení výživových hodnot u jednoho druhu potraviny jsou 5 až 7 tisíc korun za vzorek.“

„Myslím, že to je opravdu jen naše zdržování, že jsme tak dlouho čekali. My jsme čekali 5 let, to je opravdu hrůza,“ říká lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.

Unijní nařízení ale počítá s malými ústupky. Prodejci například smí doprodat potraviny se starým značením, které ještě mají ve skladech. „Třeba v případě konzerv se dá očekávat, že to zboží bude ještě nějakou dobu v obchodech,“ potvrdil třeba mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Od pravidla jsou také osvobozeni drobní producenti potravin, kteří zaměstnávají do 10 lidí, nebo jejich roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.

autoři: eku , jpr
Spustit audio