Z uprchlíka za rok zubařem? Doufám, že se vrátím zpátky do Sýrie, tvrdí Amin Abosaleh

16. listopad 2015

Ještě vloni žil Ahmed Amin Abosaleh ve válečné Sýrii a o České republice toho mnoho nevěděl, dnes mluví velmi slušně česky, získal azyl a na soukromé zubní klinice ve Velkém Třebešově u Náchoda léčí pacienty. A to medicínu v Damašku dokončil teprve před dvěma lety.

Amin Abosaleh nedorazil do Česka přes Balkán a bez dokladů. Už od začátku chtěl překročit hranice legálně a žádal o víza do různých zemí, včetně Spojených států, kde před několika lety studoval.

Na radu známého požádal o vízum do České republiky. Kupodivu ho získal a před 18 měsíci legálně přistál v Praze. Vzápětí požádal o azyl a odjel do přijímacího zařízení ministerstva vnitra v Zastávce u Brna.

„V roce 2013 jsem absolvoval medicínu, na univerzitu jsme chodili i za války. Jenže pak jsem musel podle zákona do armády (prezidenta Asada, pozn. red.) a to jsem nechtěl. Proto jsem tady,“ říká s chybami, ale naprosto srozumitelně mladý muž s krátce zastřiženými vousy. „Rodiče utekli i s 15letým bratrem do Egypta. Moje sestra žije s manželem v Brně,“ vysvětluje.

Čtěte také

Žadatelé o azyl nesmějí pracovat. Z čeho mají žít? diví se Amin Abosaleh

Doktor Abosaleh ukazuje svoji ordinaci v luxusně zařízené klinice: „Tady dělám s mikroskopem zubní kanálky.“ Je až k neuvěření, jak se mladý Syřan mluvící kromě rodné arabštiny ještě anglicky a turecky, rychle naučil česky. „Musel jsem si koupit knížky a učit se sám. Češtiny je v uprchlickém táboře málo. To není jako v Německu, tam se uprchlíci učí mnohem víc. Je tu divný systém,“ diví se.

Amin pobýval v zařízení pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí. Když azyl získal, odjel do Prahy, kde měsíc prodával kebab v syrském bistru na Žižkově. „Potřeboval jsem peníze. Žadatelé o azyl tu nesmějí jeden rok pracovat. To je špatně. Z čeho mají žít?“ ptá se.

Ahmad Amin Abosaleh. Za rok se stal zubařem

Amin měl ale štěstí. O nadaném mladíkovi s diplomem se dozvěděl lékař Lubomír Beran, majitel kliniky ve Velkém Třebešově: „Řekli mi o něm známí, a tak jsem ho sem pozval.“

Většinu peněz posílá rodině do Egypta

Mladý muž si musel z uprchlického tábora dovézt svého pacienta, posadil ho do křesla a začal vyšetřovat. „Jakmile jsem ho viděl při práci, hned jsme si plácli. Teď dělá endodoncii a je vynikající,“ říká zkušený zubař Beran. Od té doby se doktor Amin nezastaví, na klinice kvůli velkému množství klientů pracuje šest dní v týdnu.

Klinika sídlí v rozlehlé vile, kde mladý syrský zubař i bydlí. Ve volných chvílích stále studuje češtinu a připravuje se na zkoušky České stomatologické komory. Velkou část vydělaných peněz posílá své rodině do Egypta. „Nechtějí nikam odjet. Věří, že se časem vrátí do Sýrie. Doufám, že se tam také vrátím.“

Čtěte také

Free Syria, Svobodná Sýrie. Tento náramek nosí Amin Abosaleh pořád
autor: lsm
Spustit audio