Z Washingtonu do New Yorku za půl hodiny? Hyperloop přestává být snem vizionáře Muska

23. říjen 2017

Vizionář a zakladatel vesmírné společností SpaceX a automobilové Tesly Elon Musk chce spojit Washington s New Yorkem, a to za pouhou půlhodinu. Překonat tuto vzdálenost předpokládá rychlost vlaku až 640 kilometrů za hodinu. Muskův projekt Hyperloop One má za sebou první úspěšné kroky.

Úředníci ve státě Maryland na východním pobřeží USA totiž povolili v minulých dnech stavbu šestnáct a půl kilometru dlouhého tunelu pro projekt Hyperloop. A právě tento tunel by se mohl stát přelomovým základem pro trať Hyperloopu, která z Baltimoru povede ještě dál do Washingtonu. „Potrubí by mělo vést pod dálnicí, která obě místa spojuje," potvrdil na svém Twitteru guvernér Marylandu Larry Hogan. Na trase by měla být i zastvávka ve Philadephii.

Zatím to ale rozhodně není otázka několika let, ale delší budoucnosti. Kolem projektu totiž panuje ještě řada nejasností - například o tom, zda s Muskovou ražební společností The Boring Company budou chtít spolupracovat i další úřady na vytýčené trase. Nicméně Elon Musk už v létě tvrdil, že dostal příslib od americké vlády.

Úvahy o stavbě trati pro kapsle hyperloopu se už objevily i v Česku. Nicméně realita je poněkud jiná. Od roku 1999 jsou České dráhy schopny sestavovat soupravy vozů s maximální rychlostí 200 km/h. V roce 2004 se první cestující svezli Pendolinem schváleným pro 230 km/h, což je nejnižsí úroveň vysokorychlostního cestování. Stejnou maximální rychlost mají také jednotky Viaggio Comfort (Railjet) provozované u nás od roku 2014. Těm však stav českých tratí umožňuje jezdit rychlostí nejvýše 160 km/h.

O HyperLoopu se u nás zatím asi nejvíc mluvilo letos v lednu, kdy brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) podepsal memorandum se společností HyperLoop Transportation Technologies, která podobné rychlotratě staví. Generální ředitel firmy Dirk Ahlborn v rozhovoru pro server iDnes.cz tehdy řekl, že zkušební trať by mohla být postavena do tří let.

Spustit audio