Za cigaretu ve vlaku či v letadle zákaz na rok. V Číně postihují špatné chování tvrdě

20. březen 2018

Čína oznámila zavedení systému postihu obyvatel, které omezí jejich možnost cestovat. Ti, kdo například kouří, kde nemají, nebo se v dopravních prostředcích perou, nesmí pak rok vlak a letadlo použít. Omezení se za určitých podmínek vztahuje i na cizince.

Na černou listinu takzvaného „systému sociálního úvěru na lety a vlaky“ budou zařazeni ti, kteří se pokusili použít neplatnou jízdenku, kouřili ve vlaku, nebo dokonce šířili poplašnou zprávu o terorismu a zkomplikovali tím přepravu.

Postih ale může zasáhnout i zaměstnavatele, který za zaměstnance neplatí pojištění, nebo mladé muže, kteří se pokusili opustit vojenskou službu.

Vojenská služba a práce v armádě dosud byla hlavně pro muže z čínského venkova atraktivní, protože jim poskytovala zajištění a stálý příjem. To se ale změnilo.

Po ekonomickém rozmachu země ročníky narozené v letech 1990 až 2000 v programu jednoho dítěte mají více vzdělávacích a ekonomických příležitostí. Vojenský život, který omezuje jejich osobní svobodu, už pro ně není atraktivní a snaží se z armády odejít.

Kromě vysokých finančních pokut za vyvázání se z Lidové osvobozenecké armády, jim hrozí i zahrnutí na černou listinu „sociálního kreditu“ a vyloučení z dopravy až na dva roky.

Trh Panjiayuan - největší antik v Pekingu

Platnost od 1. května 2018

Podle prohlášení na internetové stránce Národní komise pro rozvoj a reformu vstoupí nová pravidla v platnost 1. května 2018. Lidé, kteří se dopustili nevhodného jednání, nebudou smět používat leteckou a vlakovou dopravu na dobu až jednoho roku.

Tento krok je v souladu s plánem prezidenta Xi Jinpinga na vybudování systému sociálního úvěru založeného na principu „jednou nedůvěryhodný, navždy trestaný“, uvedlo oznámení, které podepsalo osm ministerstev a zástupce Nejvyššího lidového soudu.

V praxi se ale skóre sociálního úvěru na vnitrostátní dopravu využívá v Číně již několik let. Na počátku roku 2017 totiž Nejvyšší lidový soud v zemi uvedl na tiskové konferenci, že 6,15 milionu čínských občanů bylo za nevhodné chování už někdy vykázáno.

autor: daj
Spustit audio