Za půlmetrový cop 7 tisíc korun. Přivydělat si můžete i prodejem vlasů

12. únor 2016

Poptávka po vlasech v celém světě stoupá. Podporuje to jednak móda prodlužování kadeří ale i výroba paruk z pravých lidských vlasů, třeba pro pacienty po onkologických nemocích.

Studentka Šárka dosedá na židli ve vinohradském kadeřnictví. Po stěnách místnosti jsou všude pověšené různobarevné a různě dlouhé ustřižené culíky, které čekají na nové majitelky. Za chvíli už mezi nimi bude i svazek vlasů mladé klientky. „Mám to moc dlouho a je to pořád stejný,“ vysvětluje.

S vytouženou změnou image si Šárka odnesla i 11 stovek za svoje vlasy. Takových klientek přijde do vinohradského salónu až deset denně. Některé klientky kadeře dokonce posílají i poštou. Jak kadeřnice vypočítávají výslednou cenu, už vysvětluje kadeřnice Petra Valentová.„Je potřeba změřit každý culíček případně zvlášť,“ podotýká.


Podle údajů časopisu Týden.cz je největší hlad po kadeřích ve Spojených státech. Podle odhadů tam maloobchodní trh s prodlužováním vlasů vynese asi 250 milionů dolarů ročně, tedy asi 3 % celkového trhu s vlasovou péčí.

Podle majitele salónu Petra Štála výkupní ceny v porovnání s těmi před 5 lety vzrostly až na dvojnásobek, a zájem o prodej vlasů tak rychle roste. Třeba za půlmetrový cop klientce salon zaplatí i 7 tisíc korun.

Kdy chodí nejčastěji lidé prodávat svoji hřívu? „Ta poptávka je celoroční, byly tam určitý výkyvy před Vánoci a před létem. Před Vánoci hlavně z toho důvodu, že ty lidé chtěli něco prodat, chtěli mít peníze na dárky,“ vysvětluje.

autor: bkl
Spustit audio