Za stolem seděli dva kluci ve svetru, vzpomíná na Gabčíka s Kubišem pamětnice Operace Athropoid

Před pětasedmdesáti lety českoslovenští parašutisté zlikvidovali neomezeného vládce protektorátu, prominentního nacistu Reinharda Heydricha. Akce Jana Kubiše a Josefa Gabčíka by nebyla úspěšná bez pomoci domácího odboje. Čeští vlastenci parašutisty ukrývali, poskytli jim oblečení, nosili jim jídlo. Za svou statečnost většinou zaplatili životem. Mezi třemi stovkami popravených na podzim 1942 v Mauthausenu byli i manželé Khodlovi se synem a Jarmila a Jaroslav Smržovi.

„Jsem pyšná na to, co udělali rodiče. Myslím, že si nebyli příliš dobře vědomi, do čeho jdou, ale udělali to a pro mě jsou hrdinové,“ poslouchám se zatajeným dechem i velkou úctou Jaroslavu Mokrou-Smržovou. Bylo jí tehdy jedenáct a nosila mléko k tetě Khodlové, sestře svého otce.

Čtěte také

„Byly jsme dvě děti, tak jsme měly větší příděl mléka, teta si ode mne tu bandičku vzala, ale dál mě nepozvala. Jenom jsem škvírou uviděla za stolem dva kluky. Měli na sobě švestkově modré svetry s jasně červenou barvou. Tak mi to zůstalo v paměti,“ vzpomíná.

Kdo jsou ti dva kluci, tenkrát nevěděla. Nejspíš je ale poslední, kdo může říct, že Gabčíka s Kubišem viděl. Z vilky Khodlových odjeli Kubiš s Gabčíkem 27. května 1942 zaútočit na Heydricha. Jan Kubiš z místa atentátu ujel na kole, které mu půjčil Jaroslav Smrž. „Pořád jsem se ptala, kde to kolo je, protože jsem na něm strašně řádila,“ říká.

Na Západě pochopili, že okupaci nechceme

Nezletilé děti odbojářů gestapo převezlo na Jenerálku, později do internačních táborů ve Svatobořicích a Plané nad Lužnicí. Až po válce se Jaroslava Mokrá dozvěděla, čeho byla svědkem a že její rodiče i příbuzné nacisté popravili. Babička jí tehdy připomněla slova její maminky Jarmily Smržové.

Informační tabule u Památníku operace Anthropoid

„Na západě pochopili, že nejsme rádi, že tady ti Němci jsou. Žili v domnění, že jsme s okupací spokojení,“ dodává Jaroslava Mokrá Smržová, poslední očitá pamětnice operace Anthropoid.

autor: jas
Spustit audio

Související