Začala Letní Letná, největší novocirkusový festival v Česku

18. srpen 2017

V Letenských sadech v Praze začal ve čtvrtek večer největší novocirkusový festival v Česku. Zahájení přineslo ohňovou show i akrobacii pod širým nebem.

Ohňová show, akrobacie pod širým nebem i dvě světové premiéry mezinárodních projektů, tak vypadalo čtvrteční zahájení festivalu nového cirkusu Letní Letná. Největší novocirkusová akce v Česku přitáhla hned první večer do Letenských sadů tisícovky lidí. Ti, kteří už nesehnali v předprodeji lístky, se vydali na úvodní představení nazvané Bestiář.

Některým akrobatům stačila otáčecí židle, jiní ke svým kouskům potřebovali visutou hrazdu. Zahájení Letní Letné měli v rukou artisté ze slavného velšského cirkusu NoFit State. Ti měli spolu s českými kolegy přesně týden na sezkoušení víc než hodinu a půl dlouhé show.

Volný vstup, nespoutaná energie i přehlídka novocirkusových technik přitáhly do Letenských sadů tisícovky diváků. Jejich nadšení trvalo ještě dlouho po bouřlivém potlesku.


sobota
11:00 Dopoledne s panem Hubou
14:00 Konkurz do cirkusu Pižďuch
15:30 Břéťa a Čeněk za čárou
17:00 BVelké kouzelnické představení
18:00 Devoris Causa
18:30 Forever, happily...
20:30 Hit, Tell the difference
20:30 Cirque Alfonse (Kanada)
20:30 Escarlata Circus (Španělsko)
neděle
11:00 Sněhurka
14:00 Hmyzí cirkus
15:00 Hit, Tell the difference
15:30 Duhové bubliny a jiné klauniády
17:00 Jungle Joke
18:00 Devoris Causa
18:00 Chez Moi Circus
18:30 Forever, happily...
19:10 Ni Omnibus
20:20 8m3
20:30 Hit, Tell the difference
20:30 Barbu
20:30 Devoris Causa

Ne na každého se na Letní Letné dostane při shánění lístků na světovou premiéru. Ti šťastnější zaplnili ještě před zahajovacím představením do posledního místa šapitó českého Cirku La Putyka. Projekt nazvaný Hit, tell the difference spojil artisty z českého souboru a desítku akrobatů z Rwandy.

Ti po vydařené premiéře a dlouhém potlesku pokračovali ve spontánní zábavě pro sebe i kolemjdoucí. Překonávání předsudků, originální hudba i příběh současné západní společnosti sklidil od diváků vycházejících z bílého šapitó pochvalu.

„Scénář byl ze začátku trochu ulítlý, ale je to představení, které svět neviděl,“ říká principál Cirku La Putyka Rosti Nováka Mladšího. Podle něj má rwandská skupina Future vision acrobats v novocirkusovém světě šanci prosadit se.

Kromě nového cirkusu nabízí Letní Letná tradičně i pohádková představení pro děti i dílny, kde si návštěvníci budou moct vyzkoušet například žonglování. Na Letní Letnou zamíří až do 3. září desítky českých i zahraničních umělců. Ti letos přijedou z Francie, Španělska a Kanady.

autor: stk
Spustit audio