Žáci se zamknou ve třídě. Speciální tlačítko je ochrání před útočníkem

6. duben 2017

Školáci v Neveklově na Benešovsku se budou moct zamknout ve třídě zevnitř. Ne před učiteli, ale v případech, kdy by se do budovy dostal například útočník.

Technici ve škole dva dny instalovali speciální tlačítka, která budou moct děti stisknout v případě nebezpečí. Pilotní projekt chce ministerstvo školství postupně rozšířit i do dalších měst.

Vložky nahradí speciální typ s tlačítkem orientovaným do místnosti, kterým půjde třída uzamknout i bez klíče. Výměna ulehčí i práci učitelů. „Dostanou jeden generální univerzální klíč od určitých dveří,“ raduje se ředitelka Martina Šťástková.


Program Podpora zabezpečení škol a školských zařízení je součástí opatření zavedených po žďárském útoku. V roce 2014 psychicky nemocná žena na střední škole ve Žďáru nad Sázavou pobodala tři studenty, jednoho smrtelně.

Ve třídě na zámku je knoflík, když děti uslyší náznaky nebezpečné situace, můžou se ve třídě tímto způsobem uzamknout. „Samozřejmě pedagog má od zámku klíč,“ vysvětluje cechmistr mechanických zámkových klíčů Petr Fráz, který má zajištění neveklovských škol na starosti.

Za bezpečí neveklovských dětí zaplatí město přes 300 tisíc korun a jde o plnění programu Bezpečná škola.

autoři: haj , jaw
Spustit audio