Žádná zákulisní jednání, vzpomínají pamětníci. Ve vile Tugendhat se před 25 lety rozpadlo Československo

Brněnská vila Tugendhat má své místo v historii rozpadu Československa. Před pětadvaceti lety v ní Václav Klaus a Vladimír Mečiar oznámili konec státu. Na klíčovém jednání tam tehdy proti sobě seděly delegace Občanské demokratické strany a Hnutí za demokratické Slovensko, tedy vítězové parlamentních voleb roku 1992. Jejich předsedové Klaus a Mečiar byli zároveň šéfy jednotlivých národních vlád.

Jako první dorazil do vily Tugendhat Vladimír Mečiar v šedých kalhotách a modrém saku. Přijel jen v doprovodu ochranky a novinářům neřekl ani slovo. Václav Klaus s typickým hustým knírem dorazil jako druhý. Na domácí půdě ho vítali příznivci, byl sdílnější, v podstatě ale také nic neřekl.

Oba muži začali jednat krátce po patnácté hodině, a to mezi čtyřma očima. Odpoledne vyšlo nad Brnem slunko a Klaus s Mečiarem se přesunuli na zahradu. Z fotografií působí velmi uvolněně.


Konec Československa po 25 letech
V sobotu 26. srpna Radiožurnál vysílá z brněnské vily Tugendhat.
od 10 do 11 hodin poslouchejte pořad Host Radiožurnálu, v němž Štěpán Pokorný vyzpovídá Ivetu Černou, ředitelku vily Tugendhat
mezi 13. a 14. hodinou poslouchejte rozhovor s Vladimírem Mečiarem, s ním bude mluvit Jan Pokorný
od 14 do 14.25 bude Jan Pokorný mluvit s Petrem Pithartem
od 17 do 18 nabídneme v přímém přenosu debatu osobností k rozpadu Československa, kterou bude moderovat Vladimír Kroc

„Slovenská delegace byla poněkud překvapená opravdu razantním postupem ODS, která v určitém okamžiku řekla: tak když nechcete, tak nechcete,“ vzpomíná novinář Petr Nováček na tehdejší atmosféru. Vyjednávací týmy ze slovenské i české strany tvořilo pět mužů. Byl mezi nimi i federální ministr za ODS Petr Čermák.

„Mečiar s Klausem věc projednali, pak nás informovali, nebyli tam žádné zákulisní jednání, všechno bylo velmi čitelné,“ říká.

V srpnu 1992 byl ještě internet exotickým výstřelkem, mobilní telefony vzácným jevem a online zpravodajství science fiction. Informace z vily neunikaly a výsledky jednání vyšly najevo teprve na tiskové konferenci.

Tiskovka se konala před vstupem do vily, byla už tma, lehce poprchávalo a mezi novináři se mačkala i hrstka lidí z ulice, která vyjadřovala svůj nesouhlas. Čtyři měsíce po jednání ve vile Tugendhat vznikly na mapě světa dva nové státy.

autor: lsm
Spustit audio