Zajděte na ryby! V restauracích na Kypru si na nich pochutnáte

26. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Co byste jedli na ostrově jiného, než ryby. Přesně to si řekl náš zpravodaj Štěpán Macháček, který prozkoumává méně známá místa na Kypru. Rybí restaurace se na Kypru nemusí tvářit luxusně, aby hostům nabídly ty nejčerstvější a nejlépe upečené kousky. Stačí, když je každé ráno zásobují drobní rybáři z blízkého přístavu.

Pěkně mi vyhládlo. Po průzkumu pláží poloostrova Akamas jsem skoro na konci Kypru objevil tenhle podnik. Ve vesničce Agios Georgios končí asfaltová cesta a rybí restaurace má terasu na skále nad úplně malým rybářským přístavem.

Chci po číšníkovi, aby mi ryby ukázal a abych si mohl vybrat. Ochotně otevírá chladicí box, ukazuje mi přepravku ploskozubců. V dalších jsou mořští vlci, pražmy a sardinky. Všechno vypadá jako právě vytažené z moře.

Pambos Theodosiu tvrdí, že ryby nejsou v žádném případě ze sádek. Každé ráno je prý nakupuje přímo od rybářů. Pambos vede podnik už 25 let. Restaurace patří k nedalekému kostelíku svatého Jiří, takže je vlastně církevní.

Čtěte také

Dejte si taramu, tahini nebo halloumi

Objednali jsme jednoho pečeného mořského vlka a jednu pečenou pražmu. Ryba je naprosto senzační a výborně upečená – přesně akorát. Rozhodně se nejedná o laciné turistické menu, které často přetéká různými oblohami, mezi nimiž se ztrácí filátko. Tohle je ryba přes celý talíř, která si nemusí na nic hrát.

Před rybou nesmí chybět mezze, drobné předkrmy s chlebem. Dáváme si taramu, to je řecký salát z jiker, tahini, což je taková blízkovýchodní pasta ze sezamu, pak misku oliv a zeleninový salát a zapékaný sýr halloumi.

Přímo pod restaurací je malý rybářský přístav

Tahle rybí restaurace v Agios Georgios je oblíbená mezi místními, což je jistota, na kterou se vyplatí vsadit. Rybu s různými mezze, salátem a lahví piva pořídíte v kyperských restauracích přibližně za 20 eur na osobu.

autor: mac
Spustit audio