Zájem posluchačů o kvalitní zvuk přibývá. Jaké jsou výhody digitálního rádia?

V Česku posiluje digitální rozhlasové vysílání. V současné době naladíte celkem jedenáct tuzemských stanic. I když většina posluchačů poslouchá rádio pořád přes klasický analogový přijímač, přibývá i těch, kteří dávají přednost zvuku v digitální podobě.

„Zvažuji, že bych si zakoupila digitální rádio, protože mi moje klasické rádio nestačí s výběrem stanic,“ říká posluchačka Michaela Veverková. Právě větší výběr stanic je jednou z předností digitálního rádia. Zdaleka ale není jediná.


Většinu stanic Českého rozhlasu naladí posluchači na běžném analogovém přijímači. Třeba Junior, D-Dur nebo Wave jsou ale k dispozici jen digitálně.

„Největší výhoda digitálního rádia je, že pořád hraje, nešumí, neruší se s žádnou jinou stanicí. Jsou tam také přidané hodnoty, jako jsou obrázky, více textových informací třeba i ze zpravodajských serverů, například Českého rozhlasu,“ vysvětluje Roman Kropáček, provozní ředitel společnosti RTI, která spolu s Českým rozhlasem pořádá Dny s digitálním rádiem.

V současné době může rozhlas naladit digitálně zhruba polovina českých domácností. A zájem o digitální rádia tak pomalu roste, jak potvrzuje třeba vedoucí reprezentační prodejny Českého rozhlasu Jitka Nedělová.

„Lidi hlavně zajímá kvalita vysílání, a snaží se mít i v lokalitě, kde se vyskytují – třeba chalupa, chata, zahrádka – kvalitní příjem svého oblíbeného pořadu. Zájem je značný,“ říká.

Autorádio

Cena za digitální rádio začíná zhruba na šestnácti stovkách korun. Digitální rozhlasové vysílání umějí přijímat i některá autorádia, zpravidla ta novější. „Existují adaptéry, které se dají připojit ke stávajícím autorádiím, adaptery na připojení přes USB, FM vysílač nebo přes Bluetooth,“ dodává Roman Kropáček.

autor: tby
Spustit audio