Zaměstnanci hřbitovů se nezastaví. Finišují s úklidem a přípravami na blížící se Dušičky

Blíží se Památka zesnulých. Na hřbitovech se připravují na Dušičky. Třeba v Přerově zaměstnanci technických služeb z lesů navážejí chvojí a vyrábí z nich věnce na hroby. Uklízejí taky městský hřbitov, a protože sami nestíhají, na výpomoc nabírají i nezaměstnané z úřadu práce.

Auta pohřební služby v Přerově parkují už více než týden venku. Jejich místo v garážích zabraly stovky voňavých větví nejrůznějších jehličnanů a chvojí. Vyskládané jsou tu až po strop.

„Smrk, jedle, túje, borovice,“ říká paní Jarmila, která tady už 22 let pracuje jako vazačka. Až do Dušiček ji teď čeká každý den výhradně jen vázání věnců a košíků. Vyrobí jich tak stovky. „Lidé jsou zvyklí kupovat jedno a to samé celé roky,“ podotýká.


Na hřbitov míří pravidelně při svých obchůzkách i hlídky městské policie. Nazdobené hroby hlídají před zloději.

Vrcholí ale i úklid na samotném hřbitově. „Máme tady zaměstnance z pracovního úřadu, ti nám pomáhají s pracemi, které bychom běžně nestíhali,“ vysvětluje správce přerovského hřbitova Zdeněk Páleník.

Mezi hroby prochází s kárkou i paní Jana. Má na ní stroj, kterému se říká fukar a slouží k odfoukávání suchého listí nebo nečistot. „Uklízíme každý den, ale také v závislosti na počasí podle toho, jak listí padá,“ dodává.

autor: kra
Spustit audio