Zaorálek musí přijmout i případnou roli premiéra, říká komentátor Petr Holub

15. červen 2017

Premiér Bohuslav Sobotka skončil jako předseda sociální demokracie a volební lídr strany. Důvodem je podle jeho vlastních slov pokles preferencí, neklid a rostoucí kritika v ČSSD. „Přepřahat na místě premiéra a volebního lídra čtyři měsíce před volbami možné je, ale musí se to provést správně,“ upozorňuje komentátor Petr Holub s tím, že podobné změny udělali lidovci, kterým to ale podle preferencí vychází.

Volič podle komentátora listu Echo 24 nyní neví, koho chce mít sociální demokracie za premiéra. Mělo by se to vyjasnit například mimořádným sjezdem, kdy by byl třeba Lubomír Zaorálek jmenován předsedou strany. „To by se pak dalo asi spíše volit,“ dodává Holub.

Lubomír Zaorálek kývnul na pozici volebního lídra, a nyní nemůže vsadit na nic jiného, než že buď bude premiérem, nebo odejde z politiky. „Jsou čtyři měsíce do voleb a bude záležet na tom, jak sociální demokracie inscenuje volební boj,“ podotýká s tím, že pomoci by mohlo, pokud někdo rázný představí jasný projekt, který chce dotáhnout do konce.

Pokud by ale sociální demokracie šla do voleb s triumvirátem, tak to má podle Holuba předem prohrané.

autor: jch
Spustit audio