Zase máme prezidenta! radovali se lidé v prosinci 1989. Připomínáme inauguraci Václava Havla

29. prosinec 2014

Po zvolení Václava Havla prezidentem v roce 1989 už i největší škarohlídi věřili, že totalitní režim v Československu je definitivně minulostí. Poslanci, v převážné většině členové KSČ, zvolili Václava Havla jednomyslně. Přesvědčil je federální premiér Marián Čalfa. Na scénáři několika kroků, které povedou k jeho zvolení prezidentem, se s Havlem domluvil na schůzce mezi čtyřma očima dva týdny předtím.

Majestátní tóny Smetanovy Libuše uzavřely slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu – volbu prezidenta a jeho slib. Zvolení Václava Havla doporučil poslancům předseda federální vlády Marián Čalfa.

„Václav Havel je nejvýznamnějším představitelem zápasu o mravnost demokratické politiky. Jeho život je příkladem člověka, který stojí za svým názorem navzdory perzekuci. Mravní zásadovost Václava Havla je zárukou, že demokratický dialog zůstane základem našeho nově se utvářejícího politického režimu,“ prohlásil. „Váš hlas pro Václava Havla je hlasem pro zabezpečení lidských práv pro každého občana v naší zemi,“ dodal ještě Marián Čalfa.

Tahle role Václavu Havlovi neseděla

Poslanci hlasovali veřejně, nikdo nebyl proti a nikdo se hlasování nezdržel. A tak mohl předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček ohlásit: „Vzhledem k souhlasným usnesením obou sněmoven konstatuji, že Václav Havel byl zvolen prezidentem ČSSR.“

Nového prezidenta vítaly slavnostní fanfáry i potlesk poslanců, ministrů vlády, členů pražského diplomatického sboru a dalších hostů. Václav Havel se zastavil u stolku s ústavou. „Slibuji na svou čest a svědomí věrnost ČSSR. Budu dbát blaha národů a národností v ní žijících. Své povinnosti budu konat dle vůle lidu a v zájmu lidu a budu zachovávat ústavu a ostatní zákony,“ pronesl Václav Havel.

Čtěte také

To už se na třetím nádvoří Pražského hradu řadili vojáci, aby je prezident pozdravil. Za chvíli nastoupila čestná jednotka. Vojenskou přehlídku sledovali ti, kteří se předtím ve Vladislavském sále zúčastnili volby a inaugurace nového prezidenta.

Václav Havel-při vojenské přehlídce

V doprovodu ministra národní obrany generála Miroslava Vacka prošel Václav Havel podél nastoupené jednotky. Na jeho tváři bylo vidět, že nešlo roli, která by mu seděla. Těkal očima a snad se bál, aby na ceremoniálu nic nepokazil.

Dovedu naši zemi ke svobodným volbám, slíbil na Pražském hradě

Třetí nádvoří pražského hradu se hned po vojenské přehlídce otevřelo občanům. Přišly jich tisíce a prostranství se zaplnilo do posledního místečka.

Za chvíli na balkón vstoupil Václav Havel doprovázený manželkou Olgou. Spokojeně a s úsměvem se rozhlížel po nádvoří. Lidé začali skandovat a jako by ho ani nechtěli pustit ke slovu. Na Pražském hradu zavládla obrovská radost.

„Milí přátelé, před chvílí jsem byl jednomyslně zvolen za prezidenta naší republiky. Děkuji vám všem, Čechům, Slovákům a příslušníkům jiných národností, za vaši podporu. Slibuji vám, že nezklamu vaši důvěru a dovedu naši zemi ke svobodným volbám. Musí se to stát slušným a pokojným způsobem, aby nebyla pošpiněna čistá tvář naší revoluce. Je to úkol pro nás všechny, děkuji vám,“ řekl Václav Havel a typickým „véčkem“ zdravil ty, kteří si v mrazivém prosincovém dni přišli na Pražský hrad poslechnout jeho první slova ve funkci prezidenta.

autor: jas
Spustit audio