ZÁZRAKY MEDICÍNY: Český lékař vede kardiologické oddělení londýnské nemocnice

Londýnská Great Ormond Street Hospital je vůbec nejstarší dětskou nemocnicí na světě. Kvalitou poskytované péče je jasnou jedničkou na britských ostrovech. Personál i malí pacienti jsou pestrou směsicí národů a národností. Primářem jednoho z oddělení je český kardiolog Jan Marek.

„Teď jsme na pooperační jednotce intenzivní péče, máme tady čtyřiadvacet lůžek, řada dětí je připojená na velmi složité přístroje, včetně umělé podpory srdečního oběhu. Tohle miminko má čerstvě zavřený hrudník, je po velmi složité operaci,“ ukazuje Jan Marek, který vede oddělení prenatální a neinvazivní kardiologie.

Čtěte také

Nacházíme se ve finálním pracovišti ve Velké Británii na léčbu dětí s nejtěžšími onemocněními – jde o chirurgickou nemocnici a léčí se tady i onkologičtí pacienti. „Částečně máme spádovou oblast severního Londýna, pak jsou sem referovaní složití pacienti z celé Velké Británie, ale i z Evropy,“ vysvětluje.

Jestliže po celém světě hledají vlády a ministři zdravotnictví peníze na zalátání děr v čím dál tím dražším systému zdravotní péče, v londýnské Great Ormond Street potíže s penězi a jejich sháněním nemají. Celé jedno křídlo je vyčleněno pro malé pacienty ze zemí Perského zálivu, jejichž rodiny jsou významným zdrojem příjmů.

„Nová část včetně pooperační jednotky sálu je velmi význačně sponzorovaná rodinou Mittalů. Ti platí postavení celé této nové budovy,“ dodává.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio