Zemanovi přátelé rozvěšují billboardy proti migraci. Drahoš se necítí jako „vítač“

Za tři dny se rozběhne druhé kolo prezidentské volby. Dvojice kandidátů se vyjádřila pro Český rozhlas, který v tomto týdnu pravidelně informuje o jejich postojích k různým tématům, k problematice migrace. Ta se nezanedbatelnou měrou promítá i do volební kampaně.

K problematice migrace se stávající prezident, který migrační vlnu i postoj Evropské unie k ní dlouhodobě kritizuje, zdůraznil jediné slovo: „Deportace“. Jeho protikandidát Jiří Drahoš se vyjádřil k migraci ekonomické v souhlasu se Zemanem. Podle jeho slov desetimilionové Česko ani Evropská unie nemůžou být útočištěm pro ekonomické migranty z Afriky a jiných lidnatých zemí. Ekonomické uprchlíky by obratem poslal zpět. Na rozdíl od Miloše Zemana uprchlíky ale rozlišuje. Mezi ekonomickými migranty a těmi, kteří mají právo na mezinárodní ochranu, vidí rozdíl.

„V zásadě se jejich postoj neliší. Oba jsou si vědomi, že česká společnost je spíše homogenní a k cizím prvkům v zásadě tradičně méně otevřená. Jiří Drahoš, který stejně jako Miloš Zeman odmítá přidělené kvóty, je ale tolerantnější k uprchlíkům, kteří jsou skutečně ohroženi na životě a přijetí určitého procenta těchto lidí, dejme tomu přibližně v rozsahu dvou tisíc stanovených kvótou, jako problém nevidí," říká k odchylkám v postojích obou kandidátů analytik Českého rozhlasu Radko Kubičko.

Čtěte také

„Přijetí takového množství lidí sotva může znamenat nebezpečí islamizace země, ale je tu strach ze zkušeností okolních zemí s terorizmem. Oba kandidáti jsou si vědomi, že pokud chtějí uspět, je třeba to respektovat,“ dodává Kubičko.

V předvolební kampani organizace Přátelé Miloše Zemana rozvěsila bilboardy s textem namířeným proti imigraci a Jiřímu Drahošovi. Jiří Drahoš se proti takto nepřímo vyslovenému označení za "vítače" ohradil.

autor: mba
Spustit audio