Země bez úsměšků, s dálnicemi a dobrým vzdělání. Jak vidí kandidáti na prezidenta Česko za 20 let?

12. leden 2018

Poslední debata prezidentských kandidátů se nesla v duchu debat na různá témata. Moderátor Jan Pokorný položil všem kandidátům otázku, kde by rádi viděli Českou republiku za 20 let. Odpovídali Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Petr Hannig, Jiří Drahoš, Vratislav Kulhánek, Mirek Topolánek a Jiří Hynek. Miloš Zeman účast v debatě odmítl.

Jiří Hynek by rád viděl Českou republiku ve střední Evropě jako suverénní, prosperující zemi. „Musíme si o svých věcech rozhodovat, nesmíme připustit, abychom delegovali pravomoci někam jinam, nedej bože na nějaké evropské úředníky,“ říká.

Petr Hannig by zase rád viděl v Česku stejné složení obyvatelstva a stejný poměr náboženských konfesí jako nyní. „Abychom nebyli zapadlým regionem Spojených států evropských, abychom měli stále českou korunu a měli se dobře jako dnes,“ vyzdvihuje.

Demokratický stát, který je schopen postarat se o slabší, bezpečný stát z vnějšího i vnitřního pohledu, stát bez zbytečné byrokracie, který je pro občany. Taková je vize Jiřího Drahoše, který nevidí příliš reálné, že by za 20 let stále byla česká koruna.

Čtěte také

Podle Vratislava Kulhánka v Česku nebude za 20 let chybět poměrně slušná komunikační síť rychlovlaků, dokonce i několik dodělaných dálnic. „Stát plný spokojených lidí, učitelů i lékařů,“ dodává s tím, že by chtěl v zemi klid a jistoty.

Michal Horáček zase vidí za dvě dekády zemi více bohatou, než je dnes, a také bezpečnou s férovými pravidly pro všechny. „Staňme se generací, která dnešní zemi úsměšků změní v hrdou zemi, kde se lidé na sebe také usmívají,“ říká.

Pavel Fischer by si zase přál plnohodnotný a sebevědomý stát, kde kvalita života v hlavním městě se neliší od kvality života v Ústeckém nebo Karlovarském kraji. „To znamená, že se lidem žije dobře a že tady nejsou propastné rozdíly jak dnes například v platech,“ nastiňuje.

Prosperující zemi chce i Marek Hilšer. Ten také připomíná, že by bylo důležité mít kvalitní školství. „Přál bych si také, aby Česká republika byla v Evropě mírové, prosperující, v EU, která má blízko k občanům,“ říká.

Mirek Topolánek zase připomíná, že Česko má dnes nejnižší nezaměstnanost v EU, stejně tak vysoký ekonomický růst, a rád by, aby se to minimálně udrželo. „Navíc bych chtěl, abychom se vrátili tam, kde jsme byli za první republiky a patřili k nejvýkonnějším ekonomikám z celého světa,“ uzavírá s tím, že kvalita života je ve společnost s dobrým vzděláním.

autoři: jap , prh
Spustit audio