Ženy v Česku berou o 22 % méně než muži. Platové diskriminaci mají zamezit speciální inspektoři

Stát začne ověřovat, zda ve firmách nedochází k platové diskriminaci. Podle údajů Evropské komise berou ženy za stejnou práci v průměru téměř o pětinu méně peněz než muži. Do firem proto vyrážejí speciálně vyškolení inspektoři, kteří mají platové diskriminaci zamezit. Dokázat ji ale není vůbec jednoduché.

Rozdíl v platech mezi muži a ženami na stejné pozici a za stejnou práci je podle Evropské komise 22 %. Hůře než Česko je na tom v rámci Evropské unie už jen Estonsko, Rakousko a Německo. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která sdružuje 34 nejvyspělejších ekonomik světa, jsou pak ženy nejvíce diskriminované v Jižní Koreji. Tam ženy vydělávají o 37 % méně než muži.

Podle poslední studie OECD se svými výdělky blíží ženy mužům nejvíce na Novém Zélandu a v Belgii. Evropská komise pak chválí Slovinsko, kde je průměrný rozdíl jen 2,5 %.

Pokuta až jeden milion korun

Podle náměstka generálního inspektora práce Jiřího Macíčka vyrazí inspektoři na kontroly do českých společností už letos v dubnu. Počítá s tím, že do června provedou několik desítek kontrol. Úřad ale přiznává, že dokázat úmyslnou diskriminaci nebude jednoduché.

Inspektoři se budou spoléhat hlavně na udání samotných zaměstnanců. Ve druhé polovině roku 2016 už by kontroly měly být systematické. Firmám hrozí za nerovné odměňování a diskriminaci už dnes pokuta až jeden milion korun.

autor: bkl
Spustit audio