Životní úroveň v Česku je vyšší než na Slovensku. Oproti Německu je však sotva třetinová

Přemýšleli jste, jak dobře se máte ve srovnání s lidmi z okolních států? Na to by mohl odpovědět jeden speciální ukazatel, index, který sestavuje skupina Roklen. Míra blahobytu Čechů podle něj mírně snižuje náskok Německa. Tam ale stále zůstává blahobyt občanů o hodně větší než v Česku.

Životní úroveň v České republice se lehce dotahuje na třetinu životní úrovně západních sousedů. Máme ale stále co dohánět. Český index však překonal ten slovenský. Životní úroveň České republiky překonala téměř dvojnásobek úrovně Slovenska.

Index vyjadřuje, kolik si toho může občan České republiky dovolit za svůj čistý měsíční příjem. A porovnává to pak se stejnými údaji z jiných zemí. Vychází přitom z životních nákladů na základě zjednodušeného koše zboží a služeb.

Slovensko jsme předstihli mimo jiné proto, že tam rostly nájmy a někde jsou vyšší než v Praze. Ve srovnávacím indexu se projevil i mírný pokles mezd v Německu.

Čtěte také


Do zjednodušeného spotřebního koše je započítáno nájemné za jednopokojový byt v centru města, měsíční platba za internet, jeden litr benzínu, kilo banánů, jedna porce cappuccina v restauraci a cena za šest kilometrů jízdy taxíkem.

Stále však mluvíme o průměrech a dá se namítnou, že pro měsíční náklady běžné rodiny nemá cena jízdy taxíkem velký význam. Roklen však vypočítává index každý měsíc, a tak se z něj dá vyvodit určitý trend. Ten naznačuje, že se životní úroveň v Česku zvyšuje.

Potvrzují to i data Českého statistického úřadu. Náklady na bydlení se nezvyšují rychle, klesají ceny pohonných hmot, inflace zůstává nízká a mírně rostou průměrné mzdy.

autoři: jhn , šše
Spustit audio