Zkuste si, jak se žilo v pravěku

Osahat si pěstní klín, vyzkoušet sekeromlat nebo kroužkovou zbroj můžete ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Do 13. ledna tam je otevřená dotyková výstava Od doby kamenné po dobu slovanských hradišť. Jsou na ní k vidění originály i repliky pravěkých a raně středověkých nástrojů, zbraní, oblečení, her, nádobí i ozdobných předmětů.

„Jsme v replice jeskyně, kde si návštěvníci mohou zkusit, jak její obyvatelé tvořili v době kamenné. Například si zkusit namalovat něco jako jeskynní malbu,“ ukazuje kurátor Martin Zdražil.

Zajímavý dřevěný nástroj vypadá jako luk: „Je to kostěný vrták na kamenné sekery,“ vysvětluje můj průvodce a ukazuje, jak se nástroj používal. Dvě dřeva, něco jako luk a do toho se dá dřevěný špalík, tedy vrták: „Nejde ani tak o dřevěný špalík, jako o tu kost, co je na jeho spodním konci. Ta se zasadí do kamene, pohybem luku se kostěný vrták otáčí v prohlubni kamene, kde je nasypán jemný písek. Právě ten písek vrtá otvor do kamenné sekerky.“

Netroufám si odhadnout, jak dlouho to tehdy muselo trvat: „Používali trochu jiný materiál, než tady máme my na ukázku. Měkká opuka, která je odhadem asi čtyři centimenry silná, se dá při intenzívnějším vrtání odvrtat tam za dva až tři dny,“ dodává kurátor.

Umlít obilí nebo posekat trávu? Těžká dřina

Kousek vedle leží velký plochý kámen a na něm dva oblé kameny. Na tom se asi drtilo obilí. „To je pravěká zrnotěrka,“ prozrazuje Martin Zdražil.

Zkouším na kámen položit pár zrníček: „Tlakem kamene rozemelete obilí nikoliv na mouku, protože toho touto technologií nelze docílit, ale na něco podobného šrotu,“ dozvídám se. Jsem ráda, že nemusím být pravěká hospodyňka. Musela to být dost namáhavá práce: „Byl to opravdu těžce zasloužený chleba,“ potvrzuje kurátor.

Další nástroj je jakési oblé dřevo a v něm něco jako nerovnoměrné tenké zuby: „To jsou pazourkové čepele a ohnuté dřevo společně s nimi tvoří pravěký srp.“ Něco takového bych vůbec neodhadla, tipovala jsem to spíš na nějakou mini-pilku. Srpů tady mají několik.

A proč je dobré vrátit se občas do pravěku? Kurátor výstavy Martin Zdražil odpovídá jednoznačně: „Člověka to tak trošku uklidní. Protože jestli lidé v pravěku měli něčeho dostatek, tak to byl čas.“


Zvětšit mapu: Vlastivědné muzeum v Olomouci

autor: rak
Spustit audio