Znásilnění ve filmu Špína nebylo příjemné pro nikoho, říká režisérka. Jak film vznikal?

Špína. Tuto sobotu zazní v pražském Rudolfinu jméno loňského filmu Terezy Nvotové minimálně osmkrát. Tolik má nominací na Českého lva. V pětadvacetileté historii soutěže se mezi nominovanými ještě neobjevila režisérka, která by ve filmu zpracovávala téma znásilnění.

Přišla s tím Tereza Nvotová a nejenomže dostala od členů České filmové a televizní akademie osm nominací v patnácti kategoriích, ale zpracování už zaujalo Českou filmovou kritiku, která před několika týdny udělila Špíně titul Nejlepší film.

Špína je celovečerní debut Nvotové a věnuje se zneužívání mladistvých a zacházení s pacienty v psychiatrických léčebnách. „Hlavním tématem je dospívaní sedmnáctiletého děvčete, které je právě ve fázi, kdy začíná řešit první sexuální zážitky, první lásky,“ říká režisérka Tereza Nvotová. „A právě v tomto momentě se stane, že ji znásilní učitel matematiky, kterého mají všichni rádi, všichni kolem mu důvěřují.“


Nesnažili jsme se trumfnout Gaspara Noého, ani nejbrutálnější scény znásilnění ve filmu, co kdy vznikly, ale spíš naším způsobem vnímání, být tam s ní, ležet tam v té posteli, když to zažívá. Je důležité mít dva herce, kteří jsou schopní do toho jít i přes nepříjemnost té situace znovu a znovu. Točili jsme to celý den, nebylo to nic příjemného pro nikoho.režisérka Tereza Nvotová

Ve filmu se objevuje scéna znásilnění hned po prvních 15 minutách. Režisérka věděla, že moment musí dobře podat. „Scéna znásilnění je ve filmu velmi důležitá, věděli jsme od začátku, že když to nebude dobré, tak ten film padá, protože základní dramatický moment můžete mít dobře udělaný.“ Proto se zobrazení rozhodla režisérka využít postavu sedmnáctileté Leny.

Scénář napsala Barbora Námerová, dlouholetá kamarádka režisérky. Podle ní je většina věcí postavená na skutečných vyprávěních a situacích, se kterými se může každý setkat. „S tou realitou je to vždy tak, že ne úplně dobře funguje ve filmu. Věci, které ve filmu jsou se zakládají na reálných příbězích, ale jsou pozměněné pro film, aby to fungovalo.“

S námětem přišla Nvotová při nástupu na katedru hrané režie. Původně chtěla společně s Námerovou natočit příběh o přátelství. Ten filmařky částečně zachovaly, do popředí se ale dostalo téma znásilnění, života v psychiatrické léčebně nebo vztahů v rodině.

„Nějak to pomalu začalo vznikat, téma znásilnění tam bylo, nakonec převážilo ostatní témata, které jsme ve filmu měli na začátku. První verze byly úplně jiné,“ doplňuje Námerová, která si vysloužila nominaci na cenu za Nejlepší scénář. Celkově bude Špína na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu soutěžit v osmi kategoriích.

autoři: jaw , Ondřej Bambas
Spustit audio