Zprávy o šesté 15. prosince 2012

15. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

27 rodin amerického Newtownu ztratilo své nejbližší

moderátorka:
27 rodin amerického Newtownu ztratilo své nejbližší. 20 dětí a 7 dospělých zastřelil mladý útočník Adam Lanza, který podle příbuzných trpěl lehkou formou autismu. Jak vypadá život ve městě po tragédii, zjišťoval náš zpravodaj Vít Pohanka. Vítku, ty jsi mluvil osobně s obyvateli městečka. Jak tato hrůzná událost ovlivnila jejich životy?

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Tak já asi nepřekvapím, když řeknu, že procházka po Newtownu je velmi smutný zážitek. Policie dál střeží okolí školy, kde k tomu došlo. Některé ulice jsou uzavřené. No a místy si opravdu povídáme s obyvateli nebo spíš s těmi jednotlivci, někdy rodinami, které vyšly ven, pokládají kytice a zapalují svíčky hlavně v okolí školy Sandy Hook, ale i jinde a jsou ochotni si s námi popovídat. Já bych řekl, že takový spojující prvek, který se táhne, jako pomyslná červená nit, všemi rozhovory, jsou otázky proč a jak se to mohlo stát. A na ně zatím nemá nikdo žádnou srozumitelnou lidsky pochopitelnou odpověď. Jak už jste zmínili, policie sice dnes na tiskové konferenci uvedla, že má dobré informace a důkazy o tom, co vedlo 20letého Adama Lanzu k tomu, aby spáchal tak hrůzný čin, ale nechce zatím zveřejňovat podrobnosti a ta hlavní nezodpovězená otázka, jaký byl jeho motiv, tak dál obrazně řečeno visí ve vzduchu nad tímhle městem jako těžké závaží. Jinak státní vlajky jsou po celých Spojených státech spuštěné na půl žerdi na znamení smutku. Tohle je nadevší pochybnost rána, která zasáhla celou zemi. Proto už se také včera scházeli lidé nejenom tady v Newtownu, ale i v mnoha jiných amerických městech na takových spontánních vigiliích nebo bohoslužbách a to bude podle očekávání pokračovat i dnes a zítra. Ode mě zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Newtown, Connecticut.

moderátorka:
Masakr v Newtownu šokoval celý svět. Zděšení nad vraždami 27 nevinných lidí vyjádřil generální tajemník OSN Pan Kimun i britská královna. Odsouzení masakru a kondolence rodinám obětí přišlo dokonce i z Íránu, který patří mezi dlouholeté nepřátele Spojených států.

Jaromír MAREK:
Šéfka evropské diplomacie Ashtonová vyjádřila šok nad tragickou střelbou a předseda Evropské komise Barroso mluvil o hlubokém šoku a hrůze. "Truchlíme za ty, co nás opustili, modlíme se za rodiče těch, co přežili. Své děti mají doma, ale vědí, že jejich nevinnost je na vždy pryč," uvedl v emotivním projevu americký prezident. Kondolence rodinám obětí zaslal i Teherán, a to i přesto, že s Íránem nemají Spojené státy diplomatické vztahy více než 30 let. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Celé Česko zasáhla extrémní ledovka

moderátorka:
Celé Česko zasáhla extrémní ledovka. Od rána vyjížděli policisté ke stovkám nehod. Záchranáři pak ošetřovali hlavně zraněné chodce. Některé nemocnice posilovaly své směny.

Petra BENEŠOVÁ:
Nejhorší byla situace v Praze, kde záchranáři ošetřili desítky lidí se zlomeninami a poraněním hlavy. Problém měli hlavně starší lidé.

osoba:
Mám strach, abych si nezlomila ruku nebo nohu, protože v tomhle věku, to je pak už komplikace velká.

Petra BENEŠOVÁ:
Podobně na tom byli lidé i v západních a severních Čechách, hlavně na Teplicku a Ústecku. Silničáři a úklidové služby zvládaly čistit jen hlavní cesty a chodníky v centru.

osoba:
Já jsem šla hlavně strašně pomalu a po silnici.

osoba:
Neskutečný, jako mám co dělat, abych nespadnul.

Petra BENEŠOVÁ:
Ve středních Čechách hlavně na Kladensku a Rakovnicku nejezdily autobusy mimo hlavní silnice. Lidé marně čekali na některé spoje. Policie řešila stovky nehod po celém Česku. Některé, například na Jindřichohradecku, nebo Zlínsku skončily tragicky. I v dalších dnech musí řidiči počítat s náledím, říká Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jan ŠRÁMEK, Český hydrometeorologický ústav:
V noci na celém území náledí, ale to náledí zaprvé ho bude míň, není tak nebezpečné.

Petra BENEŠOVÁ:
Extrémní ledovka by se ale opakovat neměla. Petra Benešová, Radiožurnál.

Ledovka a sníh trápila dnes i sousední Německo a Skandinávii

moderátorka:
Ledovka a sníh trápila dnes i sousední Německo. Nejvíc nehod se stalo v Bavorsku a Sasku. Například mezi hornolužickými městy Budyšín a Hochkirch uvízlo asi 60 aut. Na severu Bavorska se zase převrátila cisterna s topným olejem. Problémy kvůli počasí mají i obyvatelé Skandinávie. Na jihozápadě Norska v noci uprostřed zavátých kolejí uvízl vlak se zhruba 100 cestujících. Vyprostit se jen podařilo až ráno.

Nákup videoher pod vánoční stromek

moderátorka:
Obchody jsou teď o třetím adventním víkendu plné lidí. Nejvíc se kupují hračky a elektronika. Řada dětí pod vánočním stromkem najde i videohru. Podle aktuálního průzkumu ale české děti často dostávají videohry, které neodpovídají jejich věku.

Alžběta HAVLOVÁ:
Teprve 6letá dívenka sice ovládá herní konzoli bravurně, ale její rodiče si dávají dobrý pozor na to, co jí koupí za hru. Vždy kontrolují, jestli odpovídá jejímu věku. V Česku jsou ale jedni z mála. Proč? To vysvětluje Martin Bach z Asociace herního průmyslu.

Martin BACH, Asociace herního průmyslu:
Ta neznalost rodičů částečně pramení i z vysoké míry pirátství tady v České republice, protože vlastně ve chvíli, kdy ty rodiče tu hru nekupují, kdy nevidí tu krabici, tak samozřejmě tu informaci o tom ratingu nemají, jo, a pokud nechají to dítě si tu hru stáhnout z Internetu bez toho, aby vlastně nad tím měli jakoukoliv kontrolu, tak se právě může stát, že to dítě se pak dostane ke hrám, které pro ně absolutně nejsou vhodné.

Alžběta HAVLOVÁ:
Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Za velkého zájmu voličů se v Egyptě od rána rozhoduje o budoucí ústavě

moderátorka:
Za velkého zájmu voličů se v Egyptě od rána rozhoduje o budoucí ústavě. Referendum vyhlásil prezident Mursí navzdory opozici, podle které nová ústava nepřijatelně posílí moc islamistů. Sami odpůrci ale mohou přijetí ústavy zmařit, pokud se proti ní vysloví převaha voličů. Na některých místech se od rána tvořily dlouhé fronty. Čeká se, že kvůli velkému zájmu Egypťanů zůstanou volební urny přístupné až dlouho do večera.

Břetislav TUREČEK:
Obyvatelé nejlidnatější arabské země mají říci ano či ne dokumentu, který má 63 stran. Mnoho Egypťanů proto návrh ústavy vůbec nečetlo. Hlasování je tedy do velké míry referendem ne o ústavě, ale o prezidentu Mursím a obecně o islamistech, které vynesly do čela země demokratické volby. Na některých místech docházelo k drobným potyčkám. Někde si křesťané stěžovali, že jim islamisté zabránili hlasovat. Jinde se zase nepodařilo zajistit řádný dohled nad hlasováním. Kvůli bojkotu ze strany soudců také bylo referendum rozloženo do dvou fází. Ta druhá bude příští týden. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Několik desítek lidí zadržela ruská policie během opozičního protestu v centru Moskvy

moderátorka:
Několik desítek lidí zadržela ruská policie během opozičního protestu v centru Moskvy. Mezi zatčenými byli lídři Protestního hnutí včetně bloggera Alexeje Navalneho. Nepovolené akce se i přes varování policie zúčastnily stovky lidí. Pozorovatelé odhadují počet protestujících na několik tisíc.

Lenka KABRHELOVÁ:
Bez politických hesel, transparentů a skandování a za bedlivého dohledu ruské policie se odpůrci vlády ruského prezidenta Vladimira Putina znovu sešli v centru Moskvy na Lubljanském náměstí. K památníku obětem politických represí nedaleko sídla zpravodajské služby FSB. "Lidé chtějí upozornit na to, že se jim nelíbí represivní a silové metody, kterými vláda tlačí na své oponenty," řekl Českému rozhlasu jeden z členů opozice, novinář Sergej Parchomenko. Na policejních vyšetřovnách skončila na několik hodin řada prominentních lídrů opozice: kromě právníka a bloggera Alexeje Navalného také Sergej Udalcov nebo Ilja Jašin. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Horská služba začala ode dneška používat jednotné telefonní číslo 1210

moderátorka:
Horská služba začala ode dneška používat jednotné telefonní číslo 1210. Má lidem ulehčit volání o pomoc v nouzi. Náčelník Horské služby Jiří Brožek radí uložit i číslo s mezinárodní předvolbou +420. Lidé se tak dovolají i z příhraničních oblastí.

Jiří BROŽEK, náčelník Horské služby:
Většina nebo velká část hor je pokryta už i cizím signálem a v okamžiku toho pokud volá s touto předvolbou, tak se vždy dovolá vlastně na dispečerské číslo v České horské službě.

Betlémské světlo dorazí už za pár minut do České republiky

moderátorka:
Novodobý symbol Vánoc Betlémské světlo dorazí už za pár minut do České republiky. Plamen přivezou skauti na brněnské hlavní nádraží. Lidé si ho pak do svých domovů budou nosit od zítřka, kdy se rozsvítí v katedrále Na Petrově. Do celé republiky rozvezou skauti betlémské světlo příští týden.

autor: evo
Spustit audio