Zprávy o šesté 16. prosince 2012

16. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Obama uctí v Newtownu památku obětí

moderátorka:
Policie v americkém Connecticutu zatím nemůže dát odpověď na otázku, co vedlo dvacetiletého muže k hromadné vraždě v budově základní školy. Vyšetřování je komplikované a bude pokračovat, dokud bude nutné. Prohlášení k veřejnosti policisté zatím mimo jiné potvrdili to, že Adam Lanza zavraždil děti a pedagožky v jediné části domu a poté spáchal sebevraždu. Z místa zločinu města Newtown pokračuje Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Od policie jsme se nic moc nového popravdě řečeno nic moc nedozvěděli a popravdě řečeno také musím říct, že po rozhovorech s místními obyvateli, ono asi to není pro ty lidi, kteří tady bydlí a pro hlavně pro ty rodiny, kterých se to přímo dotklo nic moc podstatného. To důležité je, že prostě tady došlo ke strašnému činu, místní obyvatelé se s tím snaží vyrovnat na různých shromážděních, na bohoslužbách, mších, dnes večer místního času zhruba za sedm hodin by sem měl dorazit prezident Barack Obama, ale setká se jenom s rodinami příbuzných a do téhle chvíle Bílý dům nepotvrdil, že by Barack Obama tady vystoupil třeba před novináři, nebo měl nějaké veřejné prohlášení. Dá se asi očekávat, že to bude jenom písemnou formou a těžko říct, co k tomu ještě nového i prezident Obama může říct. Ode mne zatím vše, z Newtownu Vít Pohanka, Český rozhlas, Connecticut.

Registr vozidel čeká zítra další zatěžkávací zkouška

moderátorka:
Registr vozidel čeká zítra další zatěžkávací zkouška. Pokud bude mít problémy jako dosud, nechá ho nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura znovu odpojit od registru obyvatel a nemovitostí.

Zbyněk STANJURA, ministr dopravy:
Očekávám, že první pořádná zkouška proběhne v pondělí, kdy se připojí všech 205 trojkových úřadů a i zatížení toho systému bude mnohem vyšší, než ve čtvrtek, nebo v pátek, kdy je mnohem méně úředních dnů.

Alžběta HAVLOVÁ:
Ve čtvrtek ráno po napojení na základní registry osob a nemovitostí systém na několika místech v zemi zkolaboval. Úkony, které normálně trvaly sekundy se prodlužovaly na dlouhé minuty a s některými záznamy se nedalo pracovat vůbec. Lidé tak opět trávili na registrech několik hodin.

nejmenovaná osoba:
Nejde to vůbec a když to chvilku jede, tak jim to zase spadne.

nejmenovaná osoba:
Já si myslím, že každý člověk je prostě zodpovědný za svoji práci. Než nějakou věc uvedeme naostro do procesu, tak bychom ji nejdřív měli otestovat.

Alžběta HAVLOVÁ:
Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od resortu vnitra letos devátého července, po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Narušení důvěry, tak mluví prezident Václav Klaus o personálních změnách Karolíny Peake

moderátorka:
Narušení důvěry, tak mluví prezident Václav Klaus o personálních změnách, které udělala nová ministryně obrany Karolína Peake. Před jejím jmenováním prý byl ujišťován, že zajistí stabilitu a kontinuitu úřadu, řekl v televizi Prima.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Když jsem si kladl otazníky a opakovaně jsem o tom jednal s předsedou vlády, kdo na ministerstvo obrany, tak mě bylo ubezpečováno za a, za b, za c a za c bod byl stabilita bude zajištěna, setrváním dosavadních nejvyšších funkcionářů.

moderátorka:
Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a další vysoké úředníky. Jak řekla, s nikým žádnou dohodu o personálních otázkách na ministerstvu obrany neuzavřela. Její krok překvapil nejen Klause, ale také premiéra Nečase. Ten chce personální změny od ní vysvětlit, sejít se mají příští týden.

Egypťané v prvním kole referenda těsnou většinou schválili novou ústavu

moderátorka:
Egypťané v prvním kole referenda těsnou většinou schválili novou ústavu. Podle neoficiálních výsledků se pro ni vyslovilo asi 56 procent hlasujících. Úřady ale na poslední chvíli rozhodly, že se bude hlasovat jen v jedné polovině Egypta. Definitivní výsledek proto bude známý až po druhém kole referenda, chystaném na příští víkend.

Břetislav TUREČEK:
Celková volební účast podle úřadů dosáhla asi 50 procent. Někteří komentátoři referendum označují za indikátor podpory prezidenta Mursího a vládnoucích islamistů. Odpůrci ústavy totiž tvrdí, že návrh konstituce znamená přetvoření Egypta v náboženský stát. Jejich názor nakonec nejvíce převážil v Káhiře, kde ústavu podpořilo pouze 43 procent hlasujících. Naopak v Alexandrii se skoro 56 procent lidí vyslovilo pro ústavu. Nejvíce hlasů, přes 82 procent, pak ústava získala na severu Sinajského poloostrova. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Japonský premiér Jošihiko Noda uznal svou porážku v dnešních volbách

moderátorka:
Japonský premiér Jošihiko Noda uznal svou porážku v dnešních volbách. Podle předběžných odhadů v tamním volebním klání vyhrála opozice.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
V Japonsku se s největší pravděpodobností opět vrátí k moci liberálové, kteří s krátkou přestávkou vládli zemi více než padesát let. Někdejší předseda vlády a lídr Liberálně demokratické strany Šinzó Abe by se tak opět mohl postavit do čela japonské vlády. Tento bývalý premiér slibuje po nástupu do funkce začít prosazovat ekonomické reformy, zaměřené na boj proti finanční krizi, a tvrdší zahraniční politiku. Kateřina Procházková, Český rozhlas, východní Asie.

Zahájení lyžařské sezony v Beskydech pokazilo počasí

moderátorka:
Zahájení lyžařské sezony v Beskydech pokazilo počasí. Do hor kvůli oteplení a dešti nakonec přijelo málo lidí. Z Jizerských hor se hlásí reportérka Šárka Škapiková.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Během týdne se lyžaři a to jak sjezdaři, tak běžkaři nemohli začátku zimní sezony doslova dočkat, před víkendem se ale začalo oteplovat a po celý víkend v Libereckém kraji pršelo a sníh začal odtávat. Do hor tak dorazilo jen velmi málo lyžařů, běžkaře odradily rozmoklé stopy, na kterých začala vykukovat tráva, nebo dokonce kamení no a sjezdaře odradil mokrý sníh, déšť a také mokré lanovky. Z Jizerských hor pro Radiožurnál, Šárka Škapiková.

Zemřela slavná spisovatelka Fan Vavřincová

moderátorka:
Zemřela slavná spisovatelka Fan Vavřincová, bylo jí devadesát pět let. Je autorkou dívčích románů, detektivek a hlavně televizních scénářů. Napsala také knihu Eva tropí hlouposti, podle které byl natočený film. Diváci znají hlavně seriál Taková normální rodinka.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Babička, která píše detektivky, dcera, která zpívá árie, vnučka Pavla a raubíři. Čtyři generace pod jednou střechou, příběh trochu potrhlé rodiny Hanákových můžeme označit za nejlepší český sitcom. Televize ho začala vysílat v roce 1971.

/ Ukázka /

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Seriál skončil po osmi dílech. Scénáristka ho odmítla přizpůsobit politickým zadáním, vzpomíná představitelka Pavly Jana Štěpánková.

Jana ŠTĚPÁNKOVÁ, herečka:
Když se po ní chtělo, aby děti chodily do pionýra a oni na nějaké schůze a tak, tak to už nebyla její parketa a ona měla tu možnost a tu sílu říct ne.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Fan Vavřincová psala už od svých školních let.

Fan VAVŘINCOVÁ, spisovatelka:
První román jsem napsala, když mi bylo 14.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

V Nerudově ulici v Praze se právě rozsvítily nové plynové lampy

moderátorka:
V Nerudově ulici v Praze se právě rozsvítily nové plynové lampy. Jde o poslední úsek Královské cesty, kam se vrátilo historické osvětlení. Podle redaktora Jakuba Urbana to má také své odpůrce.

Jakub URBAN:
Ti především namítají, že provoz elektrických lamp je několikanásobně levnější a navíc dodávají nepoměrně více světla. I přesto už v hlavním městě září podél celé Královské cesty 660 lamp a magistrát se nebrání ani jejich dalšímu rozšíření.

autor: evo
Spustit audio