Zprávy o šesté 18. listopadu 2012

18. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Dva lidé skončili v havířovské nemocnici kvůli otravě metanolem

moderátorka:
Dva lidé skončili v havířovské nemocnici kvůli otravě metanolem. Dvojice popíjela alkohol z neokolkované lahve. Záchranáři osmačtyřicetiletou ženu přivezli v bezvědomí, špatně se jí dýchalo a měla poruchy vidění. O 7 let starší muž se nechal vyšetřit až po naléhání policistů a teď leží na jednotce intenzivní péče.

Silvie MIKULCOVÁ:
Policisté teď zjišťují, kde dvojice k pančovanému alkoholu přišla.

Gabriela HOLČÁKOVÁ, komisařka:
Máme potvrzeno analýzami, že oba jsou intoxikováni metylalkoholem. Co se týče lahve, z které měli pít, tak její obsah zatím není odzkoumán.

Silvie MIKULCOVÁ:
Upřesňuje komisařka Gabriela Holčáková a policisté znovu varují, aby si lidé dávali pozor a nepili alkohol z lahví bez kolků, anebo nejistého původu.

Prudké vyostření vzájemných útoků mezi Izraelem a Palestinou

moderátorka:
Prudké vyostření vzájemných útoků, ale také vrcholící rozhovory o příměří, taková je situace mezi Izraelem a Palestinci po čtyřech dnech bojů. O jejich zastavení už přijel do Káhiry jednat také nejmenovaný izraelský činitel. Na palestinské straně už je od středy 69 mrtvých, z poloviny civilistů. V židovském státě palestinské rakety zabily tři civilisty.

Břetislav TUREČEK:
Zpráva o přítomnosti izraelského emisara v Káhiře je vůbec první svého druhu během současné krize. Zatím v Egyptě jednali pouze politikové muslimských zemí se zástupci ozbrojených palestinských skupin z Gazy. Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman prohlásil, že jeho země všechny návrhy příměří studuje, ale že realita zatím na ukončení bojů nenapovídá. Armáda také dala rozkaz k rozšíření útoků na Gazu, i když zatím pořád nejde o pozemní invazi. Palestinci zase před ukončením svých útoků požadují mezinárodní záruky, že Izrael zastaví atentáty na vůdce palestinských ozbrojených skupin.

V Plzeňském kraji se ČSSD a KSČM dohodla na koalici

moderátorka:
V Plzeňském kraji se ČSSD a KSČM před chvílí definitivně dohodla na koalici. Sociální demokracie obsadí post hejtmana, komunisté jednoho jeho náměstka. Vítězná ODS bude podle očekávání v opozici.

Smrt myslivce při honu na Vysočině

moderátorka:
Tragicky dopadl lovecký hon na Vysočině. Pětasedmdesátiletého myslivce zasáhl výstřel a muž svým zraněním po několika hodinách podlehl v nemocnici v Třebíči.

Měření chemických látek v okolí hořící skládky

Karel MUSIL, chemik:
Půl ppm formaldehydu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Hlásí chemik nízkou hodnotu formaldehydu, který se dostal do ovzduší zřejmě z hořících dřevotřísek. Tato koncentrace formaldehydu naměřená 50 metrů od skládky podle něj okolní obyvatele neohrožuje, stejně jako naměřené množství čpavku. Pomocí přístroje Dräger osazeného speciálními čidly na stanovení fosgenu sirovodíku a kyanovodíku taky Karel Musil nenaměřil vysoké koncentrace.

Karel MUSIL, chemik:
Jsme naměřili zase v bezprostředním okolí požáru zhruba do jednoho ppm oxidu siřičitýho, do půl ppm kyanovodíku.

Smrt pětasedmdesátiletého myslivce při honu na Vysočině

moderátorka:
A teď se vracíme k tragicky skončenému loveckému honu na Vysočině, kde podlehl zraněním pětasedmdesátiletý myslivec.

Hana MIKULINCOVÁ:
Policie dosud neví, z jaké zbraně se střílelo. Na místě prošetřili všechny účastníky honu, prověřili také jejich zbraně a nařídili soudní pitvu zastřeleného myslivce. V případě, že zjistí pachatele neštěstí, bude obviněný z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Po prokázání viny mu bude hrozit až tříleté vězení.

moderátorka:
Policisté po tragédii provedli na místě u všech 35 myslivců dechovou zkoušku na alkohol s negativním výsledkem. Po soudní pitvě zjistí pomocí vyjmutého náboje, ze které zbraně a za jakých okolností se střílelo.

ČEZ už připojil v Albánii zpět k síti všechny vodárny

moderátorka:
ČEZ už připojil v Albánii zpět k síti všechny vodárny. Společnost uposlechla rozhodnutí soudu v Tiraně, aby předešla dalším pokutám. S nařízením ale nesouhlasí a právníci pracují na odvolání. ČEZ se původně k odpojení vodáren rozhodl kvůli vysokým dluhům. Albánské vodárny mají zaplatit téměř miliardu korun. Odpojení elektřiny ale vyřadilo z provozu čerpací stanice a omezilo dodávky pitné vody domácnostem i firmám. ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu.

Ve Francii lidé demonstrovali proti sňatkům gayů a lesbiček

moderátorka:
Tisíce lidí dnes ve Francii znovu demonstrovaly proti sňatkům homosexuálů. Vláda ale odmítá ustoupit od záměru umožnit od příštího roku gayům a lesbičkám uzavírat sňatky a adoptovat děti.

Jan ŠMÍD:
Hlavními iniciátory demonstrací byly organizace spojené s katolickou církví a pravicí vyznávající tradiční hodnoty. "Narodili jsme se jako muž a žena a děti jsou výsledkem tohoto svazku," objevovalo se na transparentech v nejrůznějších místech Francie. V Paříži vyšlo do ulic podle policie 70 tisíc, podle organizátorů 200 tisíc lidí. Na některých místech jako v Toulouse a Marseille došlo ke konfrontaci s menšími demonstracemi homosexuálů, z nichž někteří měli transparenty typu: "Vyrůstal jsem u dvou otců a jsem spokojený." Policisté museli na některých místech použít slzný plyn. Sňatek homosexuálů bude ve Francii legální od příštího roku.

Projekt Rodina od vedle

moderátorka:
Desítky českých rodin pozvaly dnes do své domácnosti cizince, kteří tu žijí. Našli se díky projektu Rodina od vedle. Ten má rozbíjet zažité stereotypy a předsudky vůči cizincům.

Anna KRÁTKÁ:
Vstávala jsem dneska v půl šesté.

Klára BÍLÁ:
Jste nemohla dospat nebo jste se bála?

Anna KRÁTKÁ:
Bála jsem se, abych to všechno stihla.

Klára BÍLÁ:
Anna Krátká připravila pro tříčlennou rodinu z Vietnamu hovězí vývar, rajskou a jablečný závin.

Anna KRÁTKÁ:
Sama jsem žila nějakou v zahraničí a vím, že to tam ty cizinci nemají vždycky úplně jednoduché.

Klára BÍLÁ:
Maminka z Vietnamu Hana žije v Česku 15 let, na český oběd přišla se svými dvěma syny.

Hana, maminka z Vietnamu:
Ano, můj syn je Míšo.

Klára BÍLÁ:
A ten druhý?

Hana, maminka z Vietnamu:
A druhý, to je jako, Tio.

Klára BÍLÁ:
Rodina od vedle úspěšně funguje v České republice od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za tu dobu bezmála tisíc českých rodin a rodin cizinců.

autor: evo
Spustit audio