Zprávy o šesté 19. prosince 2012

19. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

¨

Soud s poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou se musí opakovat

moderátorka:
Soud s poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou se musí opakovat. Odvolací Městský soud v Praze zrušil Bártovi podmínku za úplatky. Škárkovi 3 roky vězení za podvod. Verdikt zveřejnil server iHNED.cz. Podle rozhodnutí soudu Bárta rozhodně neuplácel, není prý žádný důkaz, že nešlo o půjčky. Vítu Bártovi vadí, že rozsudek unikl do médií. Řekl to před chvílí ve sněmovně. Oznámil taky, že se bude ucházet o křeslo předsedy Věcí veřejných.

Sněmovna schválila růst DPH na 15 a 21 procent

moderátorka:
Sněmovna hlasy vládní koalice přehlasovala Senát a znovu prosadila balíček daňových změn. Ten mimo jiné počítá se zvýšením obou sazeb DPH o jedno procento. Stoupnout tak mají od ledna na 15 a 21 procent.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opozice se s koalicí přela o daňový balíček ve sněmovně několik hodin. Sociální demokraté vládě vyčítali, že ho předkládá na poslední chvíli. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pro návrh navíc nemá jiné pojmenování než zdražovací balíček.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Výsledkem toho zdražení je umrtvená spotřeba domácností. Lidé nemají peníze, zdražilo se, nenakupují.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 kritiku odmítá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Já se nedomnívám, že pohyby DPH v oblasti jednoho nebo dvou procent je to, co dominantně ovlivňuje spotřebu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Poslancům pak připomněl, že je to už poosmé, co před ně předstupuje a žádá o schválení vyšších daní. Ruku pro vládní návrh nakonec zvedlo 102 zákonodárců. Koalici pomohl i nezařazených Pavel Bém a 3 bývalí poslanci Věcí veřejných. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

O výši růstu DPH bude mít poslední slovo prezident Václav Klaus

moderátorka:
Ani po dnešku, dokud není jasné stanovisko prezidenta Václava Klause, se neví, jak vysoká daň z přidané hodnoty bude od nového roku v Česku opravdu platit. Firmy a živnostníci jsou pro to velké nejistotě.

Jaroslav SKALICKÝ:
Zákon míří k prezidentovi. Když ho vrátí nebo podepíše až v novém roce, bude podle už dříve schváleného zákona od 1. ledna platit jedna sazba DPH 17,5 procenta. Nejistota komplikuje na konci roku život firmám i živnostníkům. Podle majitele tiskárny Pavla Pokorného nevědí, jak přenastavit pokladny a účetnictví.

Pavel POKORNÝ, majitel tiskárny:
Mají být vánoční svátky, kdy má člověk odpočívat, než se zaobírat změnou programů, předělávání evidence a tohohle toho.

Jaroslav SKALICKÝ:
V každém případě změna DPH zvýší ceny. Jde jen o to, jestli všechny a o kolik. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Brusel chce na krabičkách cigaret větší varování před škodlivými následky

moderátorka:
Kuřákům se zúží výběr. Evropská komise navrhuje, aby se už neprodávaly mentolové cigarety a takzvané slimky. Zároveň požaduje, aby tři čtvrtiny obalu každé krabičky s cigaretami zabralo varování před zdravotními následky kouření. Podle Bruselu to každý rok povede k záchraně desítek tisíc lidských životů.

Ondřej HOUSKA:
"70 procent lidí začíná kouřit před svými 18." Upozorňuje eurokomisař pro zdraví Tonio Borg. Komise proto chce, aby kouření bylo méně atraktivní. Loga výrobců cigaret tak mají být jen na jedné čtvrtině krabičky. Tabákové firmy namítají, že Brusel svá tvrzení o záchraně životů nijak nedoložil. Navíc si stěžují na to, že jim chce komise nabourat dlouhé roky budované obchodní značky. Z Bruselu Ondřej Houska, Český rozhlas.

Slovenská vláda odškodní rodiny obětí tragédie při stavbě mostu

moderátorka:
Slovenská vláda odškodní příbuzné obětí listopadového neštěstí na stavbě dálnice na východě země. Při pádu mostní konstrukce tam 4 lidé zemřeli. Zraněných bylo 11. Rodinám obětí už dřív slíbily odškodné i firmy, které se na stavbě podílely, mezi nimi i česká společnost Bégl & Krýsl, která ale odmítá jakékoliv pochybení.

Vojtěch BERGER:
Každému z 9 pozůstalých dá slovenská vláda odškodné ve výši 33 tisíc eur, v přepočtu něco přes 830 tisíc korun. Slovenský premiér Robert Fico připomněl, že podobně postupoval i jeho první kabinet před 3 lety, když po výbuchu v dole v Handlové zemřelo 20 lidí.

Robert FICO, slovenský premiér:
Znáte postoj vlády z let 2006 a 2010. Vždy, když se stala tragédie, jsme přidělovali odškodné ve výši, když to bylo v korunách tak milion korun, když je to v eurech tak 33 tisíc eur.

Vojtěch BERGER:
Měsíc a půl starý pád mostní konstrukce stále vyšetřuje policie. Podle dřívějších informací mohl k neštěstí přispět i chybný statický výpočet anebo selhání stavebního dozoru. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Liberci hrozí vysoká pokuta kvůli MS v lyžování

moderátorka:
Město Liberec má podle rozhodnutí tamního finančního úřadu vrátit státu celou dotaci na výstavbu ubytovacího zařízení pro lyžařský šampionát a navíc zaplatit vysoké penále. Jedná se o celkovou částku 400 milionů korun. Náměstek primátorky Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům zdůrazňuje, že se jednalo pouze o chyby ve fakturování.

Jiří ŠOLC, náměstek liberecké primátorky:
Nikdo nic neukradl. Je to prostě o tom, že se v roce 2007 něco zaplatilo, se v roce 2008 odečetlo od jiné faktury.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Šolc uznává, že tehdejší úřednice a minulé vedení města v čele s ODS udělali formální chybu, částku 400 milionů korun ale spolu s primátorkou Martinou Rosenbergovou z ČSSD považuje pro město za likvidační.

Martina ROSENBERGOVÁ, primátorka Liberce /ČSSD/:
Připadá nám to velmi kruté a velmi brutální vzhledem k našemu rozpočtu a vzhledem k tomu, že už to je přece jenom věc, stereotyp, špatně se nám dohledávají některé materiály. Ta historická paměť chybí, protože pracovníci, kteří to měli na starosti, už tady nepracují.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Město se vůči rozhodnutí finančního úřadu odvolá. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

Zemřel bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík

moderátorka:
Zemřel bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Včera večer ho převezli do nemocnice kvůli mozkové příhodě. Zemřel o několik hodin později. Bylo mu 65 let.

Květa MORAVCOVÁ:
Václav Kasík začínal v Československém rozhlasu jako externí hudební redaktor. Do čela média se postavil v roce 1999 a vydržel 10 let.

Václav KASÍK /záznam/:
Když se ohlédnu zpátky po oněch 10 letech, tak pokud to nevyzní příliš pyšně, tak mám docela dobrý pocit.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl před svým odchodem z rozhlasu v roce 2009. Zvlášť hrdý byl Václav Kasík na založení Nadace Českého rozhlasu, která pořádá známý projekt Světluška.

Václav KASÍK /záznam/:
Jsme založili hned v roce 2000 a podívejte se, kam dneska nadační fond Českého rozhlasu sahá.

Květa MORAVCOVÁ:
Přestože také několik let vedl celoplošné soukromé rádio Alfa, na Český rozhlas nedal dopustit.

Václav KASÍK /záznam/:
Já se raduji z Českého rozhlasu, jsem prostě už asi tady definitivně zakotvil svým srdcem se našel.

Květa MORAVCOVÁ:
Květa Moravcová, Radiožurnál.

Řecko zasáhla další 24hodinová stávka státních zaměstnanců

moderátorka:
Řecko zasáhla další 24hodinová stávka státních zaměstnanců. Zavřené zůstaly školy, ministerstva i finanční úřady. Nefungovala ani letecká a železniční doprava. Demonstracemi a stávkou Řekové protestovali proti novým vládním škrtům. Důvěru v řeckou ekonomiku mezitím vynesla jednomu americkému hedgeovému fondu 500 milionů dolarů. Vydělal na tom, že na rozdíl od většiny finančních spekulantů věřil tomu, že Řecko vydrží v eurozóně. Jak se to podařilo, to se dozvíte v dnešním pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes po 21. hodině.

Osobností roku týdeníku Time se stal americký prezident Barack Obama

moderátorka:
Americký prezident Barack Obama se stal Osobností roku 2012. Časopis Time ho ocenil už podruhé jako muže, který nejvíc ovlivnil dění ve světě. Oznámil to vedoucí editor týdeníku Rick Stengel.

Vít POHANKA:
Důvody vysvětlil v televizi NBC. Barack Obama byl v listopadu znovu zvolený prezidentem bez ohledu na vysokou nezaměstnanost. Získal přitom i při druhých volbách víc než 50 procent hlasů. To se nepodařilo žádnému demokratickému prezidentovi za posledních 70 let. Je navíc symbolem a architektem nové Ameriky, která prožívá historické kulturní a demografické změny. V užším výběru časopisu Time byly letos mimo jiné také manželé Clintonovi nebo egyptský prezident Muhammad Mursí. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

autor: evo
Spustit audio