Zprávy o šesté 2. prosince 2012

2. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

České domácnosti příští rok zaplatí za energie víc

moderátorka:
České domácnosti příští rok zaplatí za energie víc. Nejnověji zdražení oznámil dominantní distributor společnost ČEZ. Za elektřinu si u něj zákazníci připlatí ročně od tří set do dvou tisíc korun.

Jiří GAVOR, analytik:
V průměru se dá říci, že pochopitelně podpora obnovitelných zdrojů energie zákazníka zatěžuje. Jde jenom o to, aby ten nárůst byl přiměřený.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Jak vysvětluje analytik Jiří Gavor, zdražuje se hlavně kvůli vyššímu příspěvku na obnovitelné zdroje. Nejméně se to dotkne těch, kteří elektřinu využívají ke svícení a vaření, daleko víc zaplatí domácnosti, které s ní také ohřívají vodu a topí. Zdražení od dvou do čtyř procent oznámili i E.ON, nebo Pražská energetika. Firmy ale snížily cenu silové elektřiny, jinak by spotřebitelé platili ještě více. Ušetřit se dá změnou dodavatele.

Jiří GAVOR, analytik:
Dá se říci, že ke změně toho dodavatele i po internetu lze se dopracovat v průměru za jednu hodinu času a mohou ušetřit významné částky.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Někde se příští rok bude zvedat také cena plynu tepla a vody. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Policie opět varovala před jedovatým metanolem

moderátorka:
Policie opět varovala před jedovatým metanolem. Obává se totiž, že lidé mají stále doma lahve s pančovaným alkoholem a na Vánoce si je otevřou. Mezi lidmi a prodejci koluje odhadem na pět tisíc litrů nebezpečných lihovin.

Petra BENEŠOVÁ:
Čtvrt roku uplynulo od doby, kdy umřel první člověk na otravu metanolem. Číslo obětí se ale může během Vánoc nadále zvyšovat. Zpřísňují se proto kontroly, říká Jakub Šebesta, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jakub ŠEBESTA, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce:
Dnes a denně probíhá asi 150 kontrol. Ze začátku té metylové aféry Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala 34 tisíc kontrol.

Petra BENEŠOVÁ:
Kriminalisté varují, aby si lidé na svátky neotevírali alkohol, u kterého neznají původ. Policie už kvůli distribuci a prodeji pozatýkala sed desítek osob, dodává náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Václav KUČERA, náměstek policejního prezidenta:
Doufám, že v prvním čtvrtletí budeme u konce toho vyšetřování, ono také záleží na tom, jestli budou další případy.

Petra BENEŠOVÁ:
Metanol zabil od začátku září už 37 osob. Petra Benešová, Radiožurnál.

Nejméně tři lidé zahynuli v Japonsku v troskách části zříceného dálničního tunelu

moderátorka:
Nejméně tři lidé zahynuli v Japonsku v troskách části zříceného dálničního tunelu. Tamní úřady zatím stále nevědí, kolik lidí ještě může být v sutinách. Proč k neštěstí došlo stále vyšetřuje policie.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Asi 150 stropních panelů se zřítilo v tunelu na dálnici do Tokia a zasypalo projíždějící vozy. Tunel Sassago je dlouhý 4,5 kilometrů a k neštěstí došlo zhruba v jeho polovině. K závalům se tak záchranáři těžko dostávají. V místě navíc po neštěstí propukl požár, který se podařilo uhasit až po třech hodinách. Podle odborníků stále hrozí, že se další část stropu tunelu zřítí, záchranáři proto dnes zastavili všechny vyprošťovací práce a čekají s nimi na ráno. Kateřina Procházková, Český rozhlas, východní Asie.

Tisíce lidí vítaly v Ramalláhu Mahmúda Abbáse jako hrdinu

moderátorka:
Tisíce lidí vítaly v Ramalláhu Mahmúda Abbáse jako hrdinu. Palestinský prezident se tam vrátil z New Yorku, kde Palestina získala statut nečlenského pozorovatelského státu OSN.

Mahmúd ABBÁS, palestinský prezident:
Teď máme svůj stát, Palestina dosáhla v OSN historického úspěchu. Svět je s námi.

Lubica BERGMANOVÁ:
Řekl jásajícímu davu Abbás. Jeho první kroky po příletu z New Yorku vedly k hrobu někdejšího palestinského předáka Jásira Arafata. Až poté odjel za davy svých příznivců, kteří se shromáždily u jeho oficiálního sídla. A zatímco v Ramalláhu oslavují, Izrael oznámil, že Palestincům pozastaví převod daní vybraných pro palestinskou samosprávu. Na uznání Palestiny odpověděl i tím, že postaví další tisíce bytů pro židovské osadníky. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Až na 200 kilometrů se podle ruských řidičů protáhla kolona mezi Moskvou a Petrohradem

moderátorka:
Až na 200 kilometrů se podle ruských řidičů protáhla kolona mezi Moskvou a Petrohradem. Zácpa na hlavní trase mezi dvěma největšími ruskými městy stojí už od pátku, kdy ji způsobilo husté sněžení. Policie ale trvá na tom, že se problémy na klíčovém dopravním tahu daří zvládat.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruská policie i ministerstvo pro mimořádné situace ujišťují, že fronta aut na trase M10 přesahuje jenom 50 kilometrů a každou hodinu se zkracuje. Řidiči ale tvrdí opak. Frekventovaný dopravní tah je podle nich neprodyšně zacpaný v obou směrech jak do Petrohradu, tak i do Moskvy. K posádkám uvězněných aut, z nichž některé stojí v koloně už tři dny, se podle nich nedostává ani pomoc záchranářů, jídlo a pití. Dobrovolníci z Tverské oblasti ohlásili, že se rozvozu teplých nápojů a potravin ujmou sami. Úřady kvůli komplikované dopravní situaci vyzvaly řidiče nákladních aut, aby volili jiné trasy. Mezi Moskvou a Petrohradem bylo také dočasně přerušeno autobusové spojení. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas. Moskva.

Ministerstvo začalo vyplácet peníze za škody způsobené nefunkčním registrem vozidel

moderátorka:
Ministerstvo dopravy už vyplatilo první peníze jako náhradu škod způsobených nefunkčním centrálním registrem vozidel. Na ministerstvo se obrátily desítky lidí. Nový registr byl spuštěn na začátku července, ale dodnes plně nejde. Kvůli nefunkčnosti podal demisi ministr dopravy Pavel Dobeš ze strany LIDEM. Ve vládě končí zítra, kdo ho nahradí, není dosud jasné.

Tvůrci českého snímku Alois Nebel slaví

moderátorka:
Tvůrci českého snímku Alois Nebel slaví. Získali totiž Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů. Příběh výpravčího natočil režisér Tomáš Luňák, podle komiksů spisovatele Jaroslava Rudiše. Právě ten ve vysílání Radiožurnálu neskrýval velikou radost.

Jaroslav RUDIŠ, spisovatel:
Samozřejmě že jsme o tom snili. Pro nás už byla jenom nominace jako na Evropskou filmovou cenu velký úspěch a tohle, co se kolem Aloise Nebela stalo, protože to celé začalo jako takové hodně undergroundové, divoké, punkový projekt, nebo spíš takový hec. Nikdy by nás nenapadlo, že se z toho stane nějaký fenomén a že Alois Nebel se z nádražky z Bílého potoka dostane na Maltu, notabene, když tam nevedou koleje, žejo.

moderátorka:
Evropskou filmovou cenu dostali dosud jen dva čeští tvůrci Miloš Forman v roce 1997 za snímek Lid versus Larry Flynt a režisérka Helena Třeštíková v roce 2008 za dokumentární film René.

Křesťané slaví první adventní neděli

moderátorka:
Blíží se Vánoce. Právě dnes začíná advent. Pro křesťany advent představuje očekávání příchodu Ježíše Krista a přípravu na oslavu jeho narození. Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2 000 let na slavení svátků světel zvaných Chanuka. V liturgii je advent spojen i s fialovou barvou, jak říká římskokatolický duchovní Pavel Semela, je to barva neslavnostní a vyzývá k pokoře.

Pavel SEMELA, římskokatolický duchovní:
Adventní věnec v sobě spojuje takové dva symboly. Ten první je ten samotný zelený věnec, který byl chápán jak ve Starém zákoně, tak i v té antické kultuře jako znamení vítězství, případně královské hodnosti.

autor: evo
Spustit audio