Zprávy o šesté 24. listopadu 2012

24. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Zásah GIBS v heřmanické věznici

moderátorka:
Generální inspekce bezpečnostních sborů zasahuje v ostravské věznici Heřmanice. Při dlouho naplánované akci uvízlo v síti 9 lidí, 4 dozorci a 5 civilních zaměstnanců. Všechno nasvědčuje tomu, že jsou podezřelí z nelegálního obchodování s mědí.

osoba:
Není to nikdo z vedení, nemůžu vám poskytnout žádné informace. Tiskový mluvčí. Nic nemohu sdělit, nemám k tomu kompetence

Andrea ČÁNOVÁ:
Ten nám nebere telefon. Opravdu tu nikdo není? Zato podsaditý muž s tetováním na pažích, který čeká, až ho pustí na návštěvu, je sdílnější.

osoba:
Kšeftovali stoprocentně, já jsem tady seděl před dvěma roky. Všechno kšeftovali, fakt.

Andrea ČÁNOVÁ:
Vězeňská služba celou razii zastřela do hávu tajemství. Jedinou stopou je název akce Cuprum, přeloženo z latiny to znamená, měď a hned tady vedle věznice jsou firmy, které drahé kovy zpracovávají a najímají si na to právě vězně.

Helena RAŠKOVÁ:
Jsem informovaná, že tam ta generální inspekce je. Prozatím není potvrzeno, že některý z našich tří lidí by se toho účastnil.

Andrea ČÁNOVÁ:
Potvrdila Českému rozhlasu jednatelka firmy, která zaměstnává čtyřicítku vězňů, Helena Rašková. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Pochybný výpočet neplatných hlasů

moderátorka:
Nejvyšší správní soud ještě může zvrátit rozhodnutí o vyřazení některých kandidátů na prezidenta. Vladimír Dlouhý potvrdil, že se odvolá zvažují to i Jana Bobošíková a Tomio Okamura. A šanci podle některých názorů mají.

Nikola BOJČEV:
Ministerští úředníci zvolili pro výpočet neplatných hlasů méně vhodný způsob, myslí si to někteří odborníci a tím dávají šanci uchazečům při odvolání u soudu. Vladimír Dlouhý přišel kvůli tomu při kontrole o 20 tisíc podpisů.

Vladimír DLOUHÝ, prezidentský kandidát:
I v takovém případě by moje kandidatura nemohla být zaregistrována. Nicméně tato skutečnost jaksi otvírá minimálně pro mě prostor, abych se rozhodl podat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu.

Nikola BOJČEV:
Dlouhý je připravený konečné rozhodnutí soudu respektovat. Zda se k němu s odvláním přidá Jana Bobošíková, není jasné, teprve se rozhodne.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, prezidentská kandidátka:
O tom, zda k těm soudům půjdeme, zda využijeme svého práva obrátit se na nejvyšší soud, zda využijeme svého práva podat kasační žalobu, zda využijeme svého práva obrátit se na Ústavní soud, o tom se poradíme v příštích dnech v Suverenitě.

Nikola BOJČEV:
A stejně uvažuje i Tomio Okamura. Způsob výpočtu neplatných hlasů se stal terčem posměchu uživatelů sociálních sítí. Po Internetu kolují nejrůznější parodující vtipy. Například: Jaké dnes bude počasí? Průměrných 20 stupňů. 10 ráno a 10 večer. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Zelené povede Ondřej Liška

moderátorka:
Zelené povede do příštích sněmovních voleb znovu Ondřej Liška. Lídrem strany ho 106 hlasy zvolili delegáti sjezdu v České Třebové. Hlavní protikandidát Martin Bursík v prvním kole volby neuspěl. O členství ve vedení strany ale bude usilovat dál. Dění na místě sleduje reportér Ondřej Volf.

Ondřej VOLF:
Předseda Ondřej Liška chce být tím, kdo zelené vzkřísí a dostane je do sněmovny za dva roky. Martin Bursík prohru zatím komentovat odmítl s tím, že si počká, až jak dopadne jeho kandidatura na post v předsednictvu strany. Do něj se dostala už i jedna žena, Pavla Brady z Moravskoslezského kraje. S volebním kláním o první místopředsedkyni porazila soupeřku Evu Tylovou. Ze známých osobností kandiduje do nejužšího vedení také Martin Stropnický. O funkce v předsednictvu zelených usiluje v této chvíli 17 zájemců. Pro Radiožurnál Ondřej Volf, Česká Třebová.

Protestní stávka soudců v Egyptě

moderátorka:
Odpor ke kontroverznímu dekretu egyptského prezidenta Mursího roste. V některých provinciích vyhlásili soudci protestní stávku proti omezování soudní moci. Před Nejvyšší soudní dvůr v Káhiře je pak přišli podpořit demonstranti. Napadli je ale neznámí útočníci. Policie demonstraci rozehnala slzným plynem.

Štěpán MACHÁČEK:
Předseda Egyptské unie soudců tlumočil její oficiální stanovisko, že dekret prezidenta Mursího je bezprecedentním omezením nezávislosti soudů v zemi. Spojené státy i Evropská unie vyjádřili znepokojení nad posledními kroky egyptského prezidenta. Proti Mursímu se v Egyptě formuje široká koalice politických stran, které na úterý svolávají vekou demonstraci na káhirské náměstí Tahrír. Chystají se ale i shromáždění na podporu prezidentských kroků. V Egyptě zaznívají obavy, že by současná eskalace mohla skončit občanskou válkou. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Thajci protestují proti vládě premiérky

moderátorka:
Tisíce Thajců protestovaly v ulicích Bangkoku proti vládě premiérky Šinavatrové. Proti skupince demonstrantů zakročila policie slzným plynem a to poté, co se snažila v blízkosti sídla OSN prolomit zátarasy. Policisté zadrželi asi stovku lidí. Zraněni jsou mezi odpůrci režimu i muži zákona.

Vánoční trhy v Olomouci

moderátorka:
Primátor Olomouce před chvíli oficiálně odstartoval vánoční trhy v centru města. Slavnostně rozsvícený strom na Horním náměstí tradičně pokřtily olomoucké děti. Oblíbený prodej punče na trzích ale provázejí intenzivní kontroly kvůli nedávným otravám jedovatým alkoholem.

Blanka MAZALOVÁ:
Přesně v 18 hodin rozsvítil olomoucký primátor vánoční strom. Letos je to 17 metrová douglaska tisolistá, která dostala od olomouckých dětí jméno Polárka. Návštěvníci si tady v 16 ze 70 stánků dopřávají oblíbený punč. Kvůli metanolové kauze je ale prodej mnohem přísnější. Před zahájením trhu tu celníci a inspektoři provedli pět kontrol. Dnes tu pokračují další zatím bez problémů. Intenzivní kontroly pak čekají stánkaře až do konce trhů 23. prosince. Pro Radiožurnál Blanka Mazalová, Olomouc.

Omezení výkonu rozhlasových vysílačů

moderátorka:
Do konce roku se musí omezit výkon rozhlasových vysílačů. Česko přijalo doporučení Mezinárodní telekomunikační unie, která pro vysílače stanovuje limity. Celoplošné stanice budou přelaďovat svoje vysílání postupně do 5. prosince. Během toho období tak může docházet k tomu, že se bude výrazně měnit hlasitost rádia během jízdy v autě. Proč, to vysvětluje vedoucí útvaru distribuce signálu Českého rozhlasu Pavel Balíček.

Pavel BALÍČEK, vedoucí útvaru distribuce signálu Českého rozhlasu:
Autorádia jsou vybaveny systémem alternativních frekvencí, takže neustále přelaďují na jiné vysílače z téže sítě. Protože nejsme schopni zařídit nastavení v parametru vysílačů v jeden okamžik, tak se může stát, že v některých oblastech bude docházet k přelaďování vysílačů, které již jsou nastaveny na ten nový parametr a těm, které zatím hrají podle starého nastavení a tam bohužel je velký skok v hlasitosti.

Zemřel herec Larry Hagman

moderátorka:
Ve Spojených státech zemřel filmový Džejár Larry Hagman. V 81 prohrála jedna z hlavních postav kultovního seriálu Dallas svůj boj s rakovinou.

Lubica BERGMANOVÁ:
Poprvé si J.R. Ewinga zahrál v roce 1978. Role intrikářského ropného magnáta z Hagmana udělala přes noc super hvězdu. V té době byl ale i těžkým alkoholikem. S letitým problémem skoncoval až poté, co stál na hranici smrti. K cirhóze jater se přidala i rakovina. Hagman s na televizních obrazovkách po letech a opět v roli Džejára objevil letos v létě. Kdy se kultovní seriál Dallas dočkal znovuzrození. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

autor: evo
Spustit audio