Zprávy o šesté 8. prosince 2012

8. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Víkend v Česku je rekordně mrazivý

moderátorka:
Víkend v Česku je rekordně mrazivý, v noci padají teploty až pod minus 27 stupňů. Tuto hodnotu naměřili v Jizerských horách. Nízké teploty mají navíc na Jablonecku první oběť na životě.

Lenka JANSOVÁ:
Teplice méně než 15 stupňů pod nulou, Harrachov skoro minus 20, mrazivé rekordy ohlásily na dvě desítky meteorologických stanic. V Plavech na Jablonecku umrzl 67letý muž. Ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík řekl, že jim nezbývalo, než konstatovat smrt.

Stanislav MACKOVÍK, ředitel liberecké záchranky:
S největší pravděpodobností to bylo v důsledku těch nízkých teplot.

Lenka JANSOVÁ:
Podle lékařů a meteorologů je třeba vzít si na sebe víc vrstev oblečení a nezahřívat se alkoholem. Roztahuje cévy a teplo z těla uniká. Kromě nemocných platí opatrnost pro seniory a děti, upozorňuje lékařka Barbora Zuchová.

Barbora ZUCHOVÁ, lékařka:
Malá miminka v kočárku co nejvíce schovat a starší děti, dát jim šálu nebo něco přes pusu, aby prostě nedýchali tento extrémně studený vzduch.

Lenka JANSOVÁ:
Varování před silnými mrazy platí i pro noc ze soboty na neděli. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Vikend ve smogu prožívá Ostravsko

moderátor:
Víkend ve smogu, taková je realita dnešního dne a vyhlídka na zítřek v Moravskoslezském kraji. Vysoce nadlimitní hodnoty prachu tam měří od rána většina monitorovacích stanic. Lékaři radí omezit pohyb venku hlavně dětem, seniorům a také nemocným lidem.

Naďa ČVANČAROVÁ:
Otrávený vzduch se valí Ostravskem a Karvinskem. Zatímco na některých místech se během dne situace nepatrně zlepšila. Jinde naopak. Celé hodiny tak ve smogu tráví například prodejci na trzích nabízející vánoční ozdoby.

obyvatelka Karvinska:
Jak začne takové počasí, tak já automaticky přestávám mluvit. Co mám dělat? Nejsou lidi, aby šli prodávat, než by mrzli.

Naďa ČVANČAROVÁ:
V alarmujících červených a černých číslech se kvalita vzduchu pohybuje v současné době kromě Opavy v celém Moravskoslezském kraji. Pro Radiožurnál Naďa Čvančarová, Ostrava.

Chorvatsko se potýká se sněhem

moderátor:
Chorvatsko se potýká s přívaly sněhu. V Zábřehu napadlo místy až 40 centimetrů, což ochromilo pozemní i leteckou dopravu. V některých čtvrtích nejde proud. Pod sněhem je i severní část pobřeží Jaderského moře a další rozsáhlé oblasti Chorvatska. V několikakilometrových kolonách uvízly kvůli sněhové kalamitě a ledovce také řidiči v Moskvě. Tamní letiště musela zrušit několik spojů, ostatní nabírají zpoždění. V Jakutsku na Dálném východě naměřili 29 stupňů pod nulou.

Česko má další už 38. oběť metylalkoholu

moderátor:
Česko má další už 38. oběť metylalkoholu. V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny zemřel 61letý muž z Benešovska. Do Prahy ho převezli z benešovské nemocnice ve stádiu klinické smrti. Podle mluvčí policejního prezidia Štěpánky Zatloukalové, muž vypil alkohol z domácích zásob.

Štěpánka ZATLOUKALOVÁ, mluvčí policejního prezidenta:
Tento alkohol jsme zajistili a poslali na expertízu. Ta nám potvrdila, že se v alkoholu nacházelo zvýšené množství metylalkoholu. To, kde muž tento alkohol již dříve zakoupil a z jakého zdroje pochází, je předmětem našeho dalšího šetření a i nadále varujeme všechny, aby si velmi dobře ověřili zdroj alkoholu, který chtějí popíjet.

moderátor:
Podle policie by mohlo být v oběhu ještě zhruba 5 tisíc litrů závadných lihovin, hygienické stanice lidem před vánočními svátky podezřelý alkohol zdarma prověří. Kromě toho hygienici také zintenzivní kontroly prodávaných lihovin.

Nepokoje v Egyptě

moderátor:
Egyptská armáda varovala, že nedovolí šíření násilí a chaosu v zemi. Zároveň generálové vydali prohlášení, že sami neusilují o politickou roli. Vedení armády se ozvalo za situace, kdy se opět prohloubila propast mezi islamisty kolem prezidenta Mursího a opozicí. Ta i dnes zopakovala své výhrady k chystanému referendu o ústavě. Islamisté zase trvají na tom, že Egypťané mají k volebním urnám jít pode plánu příští sobotu.

Břetislav TUREČEK:
Opozice vedená Muhammadem Baradejem má dva základní požadavky, zrušení dekretů a odsunutí referenda, dokud to Mursí neudělá, odmítá velká část opozičních činitelů zasednout k jednacímu stolu. Rozhovory o ukončení krize přitom prezident svolal právě na dnešek. Mezitím ale jeho viceprezident Mahmúd Matí naznačil, že by se referendum o ústavě mohlo skutečně odsunout, pokud proti němu potom opozice přestane protestovat. Už dnes měli také o ústavě začít hlasovat Egypťané žijící v zahraničí. Referendum organizované na ambasádách ale bylo odloženo. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Kjótský protokol bude platit do roku 2020

moderátor:
Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů bude platit až do roku 2020, takový je závěr konference OSN o změnách klimatu v Katarském Dauhá. Hostitelské země se tak podařilo prosadit kompromis, který ale nepředpokládá přísnější závazky.

Australská rozhlasová stanice si za svými moderátory stojí

moderátor:
Australská rozhlasová stanice si za svými moderátory stojí. Z vysílání je ale na čas stáhla. Kvůli jejich vtípku zřejmě spáchala sebevraždu sestra z londýnské nemocnice, která přepojila hovor domnělé královny. Tím ta přispěla k vyzrazení zdravotního stavu těhotné vévodkyně z Cambridge Kate. Tragická událost rozpoutala debatu o etice falešných telefonátů.

Jiří HOŠEK:
Jacintha pracovala v nemocnici krále Edvarda VII. přes 4 roky, byla to skvělá sestra. Těšila se respektu i oblibě svých kolegů. Jacinta se stala obětí falešného telefonátu. Nemocnice ji v těžké období, které následovalo všemožně podporovala. Uvedl ředitel kliniky John Lofthaus. 46letá Jacintha Saldanhaová nebyla tou zdravotnictví, která vyzradila informace o stavu vévodkyně z Cambridge, nýbrž osobou, která australským moderátorům. Časně ráno hovor přepojila. Vévodkyně Kate s princem Williamem, které tragická smrt hluboce zarmoutila, uvedli, že z incidentu nevyvodili žádné důsledky, že si nikterak nestěžovali. Pod velkým tlakem je teď australská stanice 2day FM, která žertík vymyslela a provedla. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

KSČM podpoří levicové kandidáty na prezidenta

moderátor:
Komunistická strana Čech a Moravy podpoří v přímé prezidentské volbě levicové kandidáty. O podporu komunistů, kteří nemají vlastního kandidáta, požádal místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier a bývalý premiér Miloš Zeman. Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, proč strana podpoří oba tyto uchazeče o post hlavy státu.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
KSČM preferuje, aby v první veřejné přímé volbě prezidenta republiky byl do druhého kola vyslán kandidát levice. A my jsme preferovali ty, kteří požádali o podporu KSČM, tedy Jiřího Dienstbiera a Miloše Zemana, a nemyslím si, že by zklamali při svém vstoupení naše členy výkonného výboru a to stanovisko bylo výrazně většinové.

Změna budovy Staroměstské radnice

moderátor:
Symbol hlavního města Prahy Staroměstská radnice by se měla brzy radikálně změnit. Někteří radní ji chtějí probourat skrz naskrz a to přímo v místě, kudy ještě před sto lety vedla ulička, teď jsou tam prosklené výlohy.

Václav NOVOTNÝ, radní pro kulturu:
Když se rozhlédneme, tak vedle sebe vidíme halu poskytující turistické informace, kterou provozuje Pražská informační služba. Naproti vidíme šatnu, šatnu pro svatby.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Popisuje radní pro kulturu Václav Novotný a uhýbá před davy turistů.

Václav NOVOTNÝ, radní pro kulturu:
Jak může město přesvědčit občany, je schopno administrovat sebe samo, když sám symbol žije v tomto chaosu?

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zatím se o proměně budovy jedná, ale Václav Novotný by to chtěl stihnout do voleb v říjnu roku 2014, Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Většina skiareálů po celém Česku už zahájila letošní sezónu

moderátor:
Většina skiareálů po celém Česku už zahájila letošní sezónu. Lanovky a vleky se rozjely třeba v Krkonoších, Krušných horách nebo na Šumavě. Na libereckém Ještědu pak nabízejí už i večerní lyžování. Až do deváté večerní je pro návštěvníky připravena půl kilometru dlouhá osvětlená sjezdovka. Podle Jana Svatoše z areálu Ještěd je kvalita sněhu ideální.

Jan SVATOŠ, skiareál Ještěd:
Leží nám na F10 někde mezi zhruba 40 až 60 centimetry umělého a částečně přírodního sněhu. Pojedeme o víkendu, přes den i večer a příští středu pojedeme večer s tím, že od 15. bychom rádi spustili i další sjezdovky v areálu, jako je Skalka, Pláně a Liberecká.

Na Božím Daru funguje ježíškovská pošta

moderátor:
Na Božím Daru opět funguje tradiční ježíškovská pošta, pohlednice nebo dopisy chodí nejen z České republiky, ale ze všech koutů světa. Razítkování bude probíhat do 23. prosince. Jak uvedla vedoucí místního infocentra Iva Králová, na vánoční razítko čeká už teď několik tisíc lístků. Denně jich přijde na 30 kilogramů.

Iva KRÁLOVÁ, vedoucí místního infocentra:
Letošní vánoční razítko je Ježíšek s holubicí. Složité je to i v tom, že ta vánoční pošta se musí vybalit a pak se teprve může dát k orazítkování, takže z naši společnosti pomáhá každý, kdo může. Takže kdo má chvilku, jde aspoň vybalovat a na razítkování máme dva pracovníky, kteří to opravdu umí a dělají krásná razítka. Řekla bych, že nejdále bylo Skotsko, Austrálie, Nový Zéland.

autor: evo
Spustit audio