Zrakový hendikep, tři děti a dům plný smíchu. I zde pomáhá Světluška

8. září 2017

Matka tří synů je prakticky nevidomá a i přes svůj hendikep sportuje, pracuje na univerzitě nebo působí jako lektorka komunikace. Nadační fond Českého rozhlasu jí přispěl na osobní asistenci, učebnici Braillova písma nebo cyklovozík za tandemové kolo.

„Světlo je pro mě důležité, proto i doma máme vše prosvětlené,“ vysvětluje Kateřina Pešková. Výrazné barvy a reflexní prvky jí pomáhají vidět. „Různé reflexní vesty, reflexní čepice využíváme při jízdě na kole nebo při lyžování,“ vysvětluje manžel Petr.

Světluška pomáhá žít normální život. Přispěla například i na kolo dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením od roku 2003. Za tu dobu se do projektu zapojilo víc než 80 tisíc dobrovolníků a miliony dárců.


Když má na sobě někdo něco žlutého, je prostě lépe vidět. Dobře vidím, kde je, a neplete se mi s ostatními. Když třeba jezdíme na snowboardu, tak podle toho, kam jede žluté tričko, vidím, kterým směrem jedu i já.Kateřina Pešková

Tři děti pro rodiče s hendikepem mohou být zápřah i pomoc. „Děti vedeme k zodpovědnosti a samostatnosti, díky tomu jsou schopni se zorientovat. Pomáhají mi například v jízdním řádu vyhledat, kdy nám to jede.“

Dobrovolníky nadačního fondu Světluška můžete ještě v pátek odpoledne až do půl osmé najít v Praze na Andělu a přispět na pomoc nevidomým. Dvoudenní akce má upozornit na celostátní sbírku, která startuje příští týden. Lidé budou potkávat dobrovolníky s kasičkami ve tvaru luceren od 11. do 15. září.

autoři: stj , jaw
Spustit audio