12. den. Velký skříňový betlém a stromky za doskočištěm

17. prosinec 2013

Už sedmým rokem vyřezávají dva čtyřicátníci v Kašperských Horách domek za domkem, figurku za figurkou. A jsou teprve ve třetině. Teď ale mají v úmyslu zrychlit, protože kvůli ekonomické krizi je méně zakázek a tak zbývá víc času na vyřezávání pro zábavu. Pod rukama se jim rodí velký skříňový betlém, který patrně nemá svojí velikostí obdobu v Česku a možná ani v Evropě.

Sice jsem si betlém představoval větší, ale rozměry 3x2,64x0,5 metru ho podle Vladivoje Hracha pasují na největší v České republice.

„Nic většího jsme nevypátrali. Ale to není naše ambice dělat největší, prostě nám to tak vyšlo,“ vysvětluje.

Základ betléma tvoří samotné město Kašperské Hory, do kterého se Hrach přistěhoval před patnácti lety z Neratovic.

Čtěte také

„Tam nerostou stromy, co tam má řezbář dělat,“ směje se Vladivoj Hrach, který si přímo na náměstí otevřel obchůdek s řezbářskou dílnou.

Druhým tvůrcem, který ale spíš tvoří domky, je truhlář z Národního parku Šumava Jiří Brož. Právě donesl vrata od bývalého pivovaru, který dříve stával vedle radnice. Teď zkouší, jestli to správně naměřil.

„To je trochu problém, že betlém už stojí tady na radnici a musíme sem kvůli vyměřování pořád chodit,“ říká.

Jiří Brož a Vladivoj Hrach (zleva)

Kromě dokončení figurek ještě oba tvůrce čeká mechanická část. Figurky chtějí rozpohybovat, teprve potom budou spokojení.

„Děláme to ve volném čase a zadarmo. Město nám dává materiál,“ říká Jiří Brož, který se v Kašperských Horách narodil a tak třeba věž na náměstí zpracoval v původní barvě, kterou má za ta léta zažitou. Současný nátěr už je jiný.

Vladivoj Hrach také vyřezává betlém pro radost. „Aby tu to po nás něco zůstalo. Na co se lidi ještě pár let budou chodit dívat.“

Stromkobraní za Kozlem

Také pro radost zve pro změnu své přátelé a známé do Svidné kousek od zámku Kozel Radomír Škaloud.

Jeho dům stojí v bývalém muničním skladu československé armády uprostřed lesa. Tady pořádá akce metodistické církve, ve které je kazatelem.

Vůkol roste nálet a tak před vánoci Radomír pořádá stromkobraní. Kdo má pilku, může si odnést ten svůj. Ideální způsob získávání vánočního smrčku.

Stromkobraní je společenská akce, kterou výstižně popsal sedmiletý Štěpán: „U Svidné je to fakt dobrý. Doporučuju, protože se zde vyrábí sportovní věci a jednou za rok je tam divadlo. A také se tam ručně s pilou kácí vánoční strom. To divadlo je spíš pro dospělé. To divadlo bylo tento rok o andělech, ale i o Ježíšovi.“

Jdeme na to

Doplňuji, že Radomír je bývalý několikanásobný mistr republiky v chůzi a tady v areálu vyrábí doskočiště pro skokany o tyči. To bych uprostřed lesa nečekal a od metodistického kazatele vůbec ne. Ale to jsou jen moje předsudky.

Mimochodem divadelní představení, které tu zkoušeli, zahrají na Štědrý den hodinu před půlnocí v metodistickém centru Maranatha v Plzni.

autor: lsm
Spustit audio