17. den. Cizí lidi v domě a pustá Telč

22. prosinec 2013

Na chodbě rodinného domku Marie Roháčkové je těsno už teď, a přitom tu kromě majitelky a jejího vnuka nikdo není. Za pár dnů se tudy ale povalí stovky turistů, kteří si přijdou prohlédnout stoletý domácí betlém. Dříve tento rodinný skvost měli Roháčkovi vystavený v patře, jenže třeba loni napočítali dva a půl tisíce lidí, kteří chtěli betlém vidět. Paní Roháčková sice dala na schody koberec a igelit, ale i tak musela uklízet několikrát denně, a tak si to letos zjednodušila.

Podobné situace zažívá asi dvacítka domácností v městečku Třešť na Vysočině. Je to letitá místí tradice, zvát cizí lidi na prohlídku domácích betlému.

„Když se nám sem nahrnou tři autobusy najednou, tak nevíte kam dřív skočit,“ říká Marie Roháčková, která je trochu nesvá z toho, že ještě nemá uklizeno.

Čtěte také

Betlém je skládací a základem jsou kusy pařezu, které nahrazují skály a pod kterými stojí stovka figurek z lipového dřeva. Kolébka je zatím prázdá.

„Ježíška tam dávám až na Vánoce,“ vysvětluje paní Marie.

Koníček na plný úvazek

Betlém zdědili Roháčkovi po rodičích, ale figurky teď už paní Marie vyřezává sama s manželem. Podle ní to dokáže každý, kdo se jen trochu snaží. Mech a květiny sbírá betlemářka během celého roku.

„Je to koníček na celý rok.“ Díky svým zkušenostem se stala i předsedkyní Spolku přátel betlémů v Třešti.

Marie Roháčková

Domů si pouští přespolní a cizince sice jenom asi dvacítka rodin, ale domácí betlémy má mnohem víc lidí. Ti ale bydlí třeba v panelovém bytě a nemají podmínky nebo odvahu na to, aby se u nich vystřídalo během měsíce několik tisíc návštěvníků.

Za zmínku určitě stojí, že vstupné se neplatí. Původně se totiž na betlémy chodili dívat příbuzní a přátelé, tak to není zvykem.

Třešť se pyšní označením město betlémů, má i své muzeum, které sídlí v informačním centru.

Jeden stánek na náměstí

Z Třeště jsem na radu znalců odjel do Telče, která je proslavená svým rozlehlým náměstím a bohatým kulturním životem. Na slavném náměstí tvořeném renesančními domy ovšem stál pouze jediný stánek, kde Martin Šenigl prodával horkou medovinu a mošt.

Marně jsem se rozhlížel, zdali spatřím turistu nebo aspoň hlouček místních obyvatel. Náměstí zelo prázdnotou a Martina Šenigla to vůbec nepřekvapovalo „Takhle je to tady celou zimu,“ poznamenal.

Pusto i ve dne

Na náměstí nejsou ani vánoční trhy. Turisté samotáři si to před svátky v Telči určitě užijí.

Největší atrakcí Telče je o svátcích živý betlém, který tvoří 90 lidí. Ten už jsem ale nestihl, protože jsem Telč tonoucí v husté mlze brzy opustil.

autor: lsm
Spustit audio