2. den. Hospoda v divočině a duchové Šumavy

7. prosinec 2013

Odvézt muzikanty, kuchaře s jídlem a personálem a spoustu vzácných hostů daleko od civilizace, vyžaduje odvahu a špetku plánování. Když je ovšem cílem restaurace uprostřed prvních zón Národního parku Šumava, návštěvníci se smíří i s drobnými obtížemi.

Však to až na jeden smyk a dvě rozbitá auta dobře dopadlo a v husté chumelenici začala oslava.

Místem oslavy se stala hájovna na Březníku (1133 m. n. m.), které správa parku dala nový slušivý kabát a udělala z ní Park Restaurant. Hostesky se činily, obsluha rovněž a nebýt hodinových proslovů, snědli by hosté všechno mnohem dřív. Ředitel správy Národního parku Šumava Jiří Mánek má smělé plány.

„Chtěli bychom vybudovat síť takových Park restaurantů a prosadit se nejen na Šumavě, ale třeba i v Plzni, Českých Budějovicích a v Praze,“ říká.

Tomuto účelu je uzpůsobený interiér, značka podniku, vlastní pivo Šumavský fořt, nádobí s logem a mnohé další. Zkrátka to vypadá na novou šumavskou franšízu.

Čtěte také

Jelikož Březník leží na dostřel Luzného, ke kterému vede dosud neotevřený a stále velmi sporný hraniční přechod Modrý sloup, nabízí se úvaha, že restaurace tvoří strategické předpolí pro dobytí této kóty.

I předseda Českého klubu turistů Jan Stráský, který držel v restauraci krátkou řeč, by rád viděl Modrý sloup rychle otevřený.

Ovšem současný ředitel Mánek žádnou souvislost nevidí. „Ani náhodou, my tady budujeme novou značku a opravili jsme bufet, kde už bylo těsno a neútulno.“

Test na vlastní kůži

Národní park nebude restauraci provozovat ve vlastní režii, ale pronajme ji obci Modrava. To je jistě ze strany starosty Antonína Schuberta odvážný kousek a skoro altruismus, vzít si restauraci v době, kterou často popisuje jako krizi, kdy turistů na Šumavě ubývá. Nebo že by to nebylo s turistickým ruchem tak zlé ?

Restaurant je vyzdobený citacemi mužů jako byl Karel Klostermann nebo Josef Váchal. Menu bude jednoduché asi jako za časů těchto slavných šumavských duchů.

Návštěvník z Bavorska

Otevřeno maximálně do tmy a žádné popíjení po večerech se tu trpět nebude, protože zpátky do Modravy je to sice z kopce, ale pořád ještě sedm kilometrů. Navíc vůkol samé první zóny a vlhká rašeliniště, o všežravém hmyzu nemluvě.

Takže jediný způsob, jak si ověřit, jestli píšu pravdu, je sebrat běžky a ještě za tepla to jít otestovat. Prvně otevřeno bude bohužel až po Vánocích. Kdy přesně, to ještě neví ani pan ředitel…

Poznámka pod čarou: Logo piva Šumavský fořt je ozdobeno zarostlou tváří místního polesného Jana Bečváře. Jeho zdobný vous obdivuji už léta.

autor: lsm
Spustit audio