Sport, krajina i lidé. To všechno je Tour de France

19. červen 2013

Čím je pro vás Tour de France? Jednou ze sportovních událostí roku, závodem známým hlavně svými dopingovými skandály, nebo spíš příležitostí pokochat se rozmanitou francouzskou krajinou? Tour de France dnes má mnoho tváří. Deset dnů před startem 100. ročníku slavného cyklistického závodu proto na Radiožurnálu startuje seriál, který se na „starou dámu“ pokusí podívat tak trochu jinak…

Tour de France je jako Vánoce v červenci, pro Francouze znamená to, co Wimbledon pro Angličany, a vznikají díky ní naprosto originální obrazy. Tak třeba i to se od dozvíte během unikátního desetidílného seriálu, který Radiožurnál začíná vysílat 19. června, tedy 10 dnů před startem samotného závodu.

Každý den krátce po sedmé hodině vám náš francouzský zpravodaj Jan Šmíd nabídne originální pohled na některou část Francie spojenou právě se slavným závodem. A jelikož Francie, to není pouze krásná země, ale i zajímaví lidé, máte se rozhodně nač těšit.

Takže – ať už jste fanoušky cyklistiky, nebo máte prostě „jen“ rádi Francii a její svérázné obyvatele – nezapomeňte si nás každý den v 7.10 naladit. A propásnete-li něco, ani pak o nic nepřijdete: všechny reportáže včetně fotografií najdete i na našem webu.

A co už jsme odvysílali?

Nice, to není jen první místo kontinentální Francie, kam po startu a třech etapách na Korsice zamíří peloton Tour de France. Už brzy se tu totiž začne psát i fotbalová historie – a tak trochu s tím souvisí i jistá mořská potvůrka... Více jste se dozvěděli v prvním dílu našeho seriálu.

I tudy projede peloton Tour de France

V druhém díle o místech, kudy povede letošní Tour de France, se Jan Šmíd podíval do půvabného města Aix-en-Provence. Právě tady, v kavárně Deux Garçons, sedával slavný spisovatel s malířem Paulem Cézannem.

Ve třetím dílu vás Jan Šmíd vzal na místo, kde jsou letos kvůli Tour de France opravdu smutní... Ve čtvrtém dílu se od anglického kreslíře, který se inspiruje i slavným cyklistickým závodem, dozvíte, že Tour je skoro jako Wimbledon, a další díl vám ukáže Tour de France skoro jako na plátně impresionisty.

Další z reportáží jana Šmída vás zavede do míst, pro něž je Česká republika španělskou vesnicí. A nezapomene ani na to, co je pro Francii typické, totiž na víno!

Co má společného Tour de France a markýz de Sade? Víc než by se na první pohled mohlo zdát! Přesvědčte se v dalším dílu našeho seriálu. A když už se s námi budete toulat po Francii, udělejte si ještě jeden výlet: ke světoznámému českému malíři, kteří tam žije a na Tour se prý velice těší... Ještě předtím si však přečtěte poslední díl seriálu jana Šmída. Zjistíte, že se Tour zapisuje i do dějin filmu.

autor: als
Spustit audio