Expedice Antarktida ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu

Tým vědců z brněnské Masarykovy univerzity a dalších institucí se vydal koncem prosince 2006 na první českou polární stanici v Antarktidě. Celkem dvanáct geologů, klimatologů, biologů a dalších odborníků s sebou mimo jiné vezlo i nahrávací zařízení Českého rozhlasu. Pořízené záznamy budou po jejich návratu využity k přípravě reportáží a dokumentu o výzkumech. Aktuální informace o expedici vám nabízíme ve zpravodajských příspěvcích ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Letopočet 2007, to je pro vědce především Mezinárodní polární rok. Neznamená to, že by si kupovali více zmrzliny, ale že odborníci ze šedesátky zemí světa se letos pokusí lépe proniknout do tajů Severního i Jižního pólu. Chtějí porozumět klimatickým změnám. Je toho třeba.

Český tým si pro svou práci na polární stanici zvolil přibližně dva měsíce po dobu antarktického léta. Zkoumá oblast, ze které ustoupil ledovec, a zaměřuje se i na globální oteplování a stav ozónové vrstvy. Základna je unikátní tím, že ji vlastní univerzita. 60 milionů korun na stavbu poskytl stát, roční provoz přijde asi na 10 milionů. Stanice Johanna Gregora Mendela stojí na ostrově Jamese Rosse.

Zvukové záznamy zpravodajských příspěvků o pobytu české expedice na Antarktidě si můžete poslechnout na této stránce Rádia na přání.

autoři: jkr , Marek Janáč
Spustit audio