Nové ráno a Jára Cimrman na talíři Radiožurnálu

27. březen 2014

Upravené programové schéma ranního a víkendového vysílání a velká reklamní kampaň - to je jen část novinek stanice Český rozhlas 1 - Radiožurnál pro letošní podzim. Reklamní kampaň nás, troufáme si říct, ukáže v tak trochu jiném světle. Chceme představit (nebo přiblížit) ČRo 1 - Radiožurnál jako moderní a dynamickou rozhlasovou stanici. Posluchače chceme přesvědčit i novým a přehlednějším programem ranního vysílání a několika novinkami ve víkendovém vysílání.

Že je Radiožurnál stanicí zpravodajsko-publicistickou, vědí i ti, kteří nás neposlouchají. Takže proklamací na toto téma jsme se tentokrát zdrželi. Naopak se snažíme zábavnější formou zdůraznit jiné části programu než jen ty, se kterými si nás většina posluchačů spojuje - tedy politické.

Celá kampaň se nese v duchu 3 námětů, které spojuje jeden hlavní motiv - talíř. A proč? Protože od nás dostanete všechno pěkně na talíři: počasí (to zajímá snad každého), magazíny ze světa a o světě (oblíbený Zápisník zahraničních zpravodajů a nový Radioatlas) a sport - nejen v pravidelných pořadech S mikrofonem za fotbalem a hokejem.

Protože ve větších městech máme posluchačů přiměřeně velké množství, ale "utíkají" nám lidé v menších městech a obcích, vypravujeme se tentokrát za posluchači do míst pod 20 tisíc obyvatel. Cílíme na posluchače ve věku 35-55 let, což znamená posun ve vztahu k typickému posluchačské Radiožurnálu. Uvidíte nás v telefonních budkách po celé republice, na billboardech, na internetu, v programových upoutávkách v České televizi, ve vozech metra i v tištěných médiích.

A jako doplněk jsme připravili velkou distribuční akci po středně velkých městech. Hostesky budou rozdávat praktické (a ekologické) plátěné nákupní tašky s potisky všech 3 motivů. Třeba od nich jednu dostanete i vy.

Ranní informace ve vysílání Radiožurnálu od října ještě přehlednější

ČRo 1 - Radiožurnál od měsíce října částečně mění schéma svého ranního vysílání. To by se mělo celkově zpřehlednit, aby se posluchači ve vysílání lépe orientovali a našli si snadněji ty informace, které na počátku dne nejvíce potřebují.

V ranním vysílání samozřejmě zůstávají dosavadní časy zpravodajských dominant - Ozvěny dne nebo zprávy uslyšíte v každých 15 minut, Otázku dne před osmou a devátou hodinou, Zelenou vlnu od půl šesté třikrát v hodině.

Novou součástí Ranního Radiožurnálu se stává rubrika O všem - s vámi. Každý den moderátor vyhlásí téma, na které mohou posluchači reagovat posláním SMS nebo přímo telefonátem do živého vysílání.

Od října také zvyšujeme počet živých rozhovorů s meteorologem z Českého hydrometeorologického ústavu o aktuální předpovědi počasí. Vysíláme je každou hodinu vždy deset minut před půl. V čase 5.20 hodin je předpověď počasí navíc doplněna o informace o meteorologické situaci v sousedních zemích. To zřejmě nejvíce uvítají řidiči dálkové dopravy, lidé na služební cestě do zahraničí nebo mířící na dovolenou. V 6.20 hodin bude rozhovor s meteorologem pro změnu doplněn o regionální meteorologické zvláštnosti.

Své stálé místo v ranním vysílání dostanou aktuální příspěvky k začínajícímu dni. Po Krátkých zprávách vždy ve čtvrt je to příspěvek o tom, co Stane se dnes. Reportáže od našich zahraničních a regionálních zpravodajů nabídnou příspěvky Ke dni, které uslyšíte krátce před šestou a sedmou hodinou.

Ekonomika je nově zařazena v 8.40 hodin, kdy redaktor ekonomické redakce v rozhovoru s moderátorem rozebere aktuální ekonomické události. Mění se i časy Sportovních přehledů (v 5.46, 6.46, 7.46 a 8.46) a relace Čteme ze zahraničního tisku (v 9.10).

Víkend s Járou Cimrmanem a cestováním

Ve čtvrtek 4. října uplynulo 40 let od premiéry hry Akt, kterou se přihlásilo na svět Divadlo Járy Cimrmana. Ke čtyřicátému výročí populárního divadelního souboru připravil Český rozhlas 1 - Radiožurnál do svého vysílání dva pozoruhodné projekty. Prvním je Seriál týdne, který se divadlu věnuje ve dnech 1.-5. října.

Druhým je Podzim s Járou Cimrmanem - tak se jmenuje 13dílný víkendový seriál, který mapuje čtyřicet let existence Divadla Járy Cimrmana. Vladimír Kroc v rozhovorech s hlavními aktéry Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem i ostatními členy souboru připomíná hlavní milníky dlouhé historie divadla. Nechybí ani ukázky ze všech čtrnácti her, ani zajímavosti ze zákulisí souboru. Podzim s Járou Cimrmanem můžete prožívat vždy v sobotu po poledni nebo v repríze po 20. hodině. Seriálu se věnují speciální internetové stránky na adrese www.rozhlas.cz/cimrman.

Ještě před seriálem o Cimrmanovi, půl hodiny před sobotním polednem, uslyšíte nový pořad Cesty časem, který připomene zajímavá výročí nejbližších dní. V neděli po obědě se můžete těšit na Radioatlas. Drobné změny se týkají pořadů Týden v Česku a Týden ve světě (nový vysílací čas v 18.15 hodin) a také sobotního spotřebitelského magazínu po desáté hodině, který nyní uslyšíte pod názvem Radiorada.

Od října 2007 už v našem vysílání neuslyšíte pořady Deník zahraničních zpravodajů, Dnes v České republice, Reforma veřejných financí a Radiobedekr. Po skončení letní turistické sezóny se odmlčila i Zelená vlna v 8.45 a 21.30 s informacemi pro cestování po Evropě.

Podrobné informace najdete v programovém schématu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

autoři: jkr , ekl
Spustit audio